Uutiset

Palestiinalaisvanki syömälakossa jo 65 päivää

Khader Adnanin protesti perustelematonta pidätystä vastaan on saanut taakseen ihmisoikeusjärjestöjen tuen.
(Kuva: Tony Hammond / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK vaativat kansainvälistä yhteisöä puuttumaan 65 päivää syömälakossa olleen palestiinalaisvanki Khader Adnanin tapaukseen. Joulukuun 18:nnesta asti syömästä kieltäytynyt Adnan on lääkärien mukaan vaarassa kuolla.

Syömälakko on Adnanin mielenosoitus joulukuussa alkaneeseen pidätykseen, jonka syistä, syytteistä tai laillisesta perustasta hänelle tai hänen lakimiehilleen ei ole annettu lainkaan tietoa. Hänelle on langetettu neljän kuukauden hallinnollinen pidätysmääräys, joka loppuu toukokuussa.

Hallinnollinen pidätys on toimenpide, jonka avulla pidätettyjä voidaan pitää ilman syytteitä ja oikeudenkäyntiä jopa puoli vuotta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan se rikkoo kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimusta. 

Khadnanin lisäksi Israelissa hallinnollisen pidätyksen alaisena on myös 308 muuta palestiinalaisvankia.

Adnania ei virallisesti syytetä mistään rikoksesta. Hänet on aiemmin tuomittu Islamilainen jihad -järjestön tukemisesta. Järjestö on syyllistynyt iskuihin israelilaissiviileitä vastaan, mutta siitä Adnania ei syytetä, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Myös YK:n Palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Richard Falk on vaatinut kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tapaukseen, ja EU:n ulkoministeri Catherine Ashton on ilmoittanut seuraavansa tapausta huolestuneena.

Samaan aikaan sadat muut palestiinalaisvangit ovat liittyneet Adnanin syömälakkoon. Tuhannet ihmiset ovat myös osoittaneet mieltään hänen puolestaan. Viimeksi viikonloppuna Twitterissä kokoontuneet aktivistit saivat Adnanin nimen nousemaan yhdeksi maailman twiitatuimmista.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetoikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Palestiinalaisnuoria Ramallah'ssa.
Moni palestiinalaisnuori uskoo rauhanomaiseen vastarintaan. Takana (vas.): Tahani Shahateet, Yasmeen Enaya, Narmeen Amori ja Yasmeen Omari. Edessä (vas.): Isra' Zbeidi, Sumud Mtaer, Faten Shadeed ja Wael Amro.
(Kuva:
Teija Laakso
)

”Aiemmin ajattelin, että rauha on heikkoja varten”

Palestiinalaisnuoret ovat viime vuosina päässeet kansainvälisiin otsikoihin lähinnä surullisten puukkoiskujen takia. Moni kuitenkin tekee työtä myös rauhan puolesta.
Palestiinalaisia istumamielenosoituksessa Ramallah'ssa.
Palestiinalaiset osoittivat tukensa nälkälakkolaisille toukokuun alussa Ramallah'ssa, Palestiinalaisalueen hallinnollisessa pääkaupungissa.
(Kuva:
Olli Koikkalainen
)

Palestiinalaisvangit nälkälakossa jo toista kuukautta

YK on huolissaan palestiinalaisvankien oikeuksien toteutumisesta. Länsirannalla vankeja tuetaan hiljaisissa mielenosoituksissa.
Länsirannalla Betlehemin pohjoispuolella sijaitseva Aidan palestiinalaisleiri rajoittuu Israelin pystyttämään turvamuuriin, joka on kahdeksan metriä korkea. (Kuva: Fabiola Ortiz / IPS)

Pakolaisuus periytyy sukupolvelta toiselle Palestiinassa

Aidan pakolaisleirillä elävän Munther Amiran mielestä paras keino painostaa Israel rauhansopimukseen on sen tuotteiden ja yritysten boikotointi.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.