Uutiset

Palestiinalaisvanki syömälakossa jo 65 päivää

Khader Adnanin protesti perustelematonta pidätystä vastaan on saanut taakseen ihmisoikeusjärjestöjen tuen.
(Kuva: Tony Hammond / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK vaativat kansainvälistä yhteisöä puuttumaan 65 päivää syömälakossa olleen palestiinalaisvanki Khader Adnanin tapaukseen. Joulukuun 18:nnesta asti syömästä kieltäytynyt Adnan on lääkärien mukaan vaarassa kuolla.

Syömälakko on Adnanin mielenosoitus joulukuussa alkaneeseen pidätykseen, jonka syistä, syytteistä tai laillisesta perustasta hänelle tai hänen lakimiehilleen ei ole annettu lainkaan tietoa. Hänelle on langetettu neljän kuukauden hallinnollinen pidätysmääräys, joka loppuu toukokuussa.

Hallinnollinen pidätys on toimenpide, jonka avulla pidätettyjä voidaan pitää ilman syytteitä ja oikeudenkäyntiä jopa puoli vuotta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan se rikkoo kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimusta. 

Khadnanin lisäksi Israelissa hallinnollisen pidätyksen alaisena on myös 308 muuta palestiinalaisvankia.

Adnania ei virallisesti syytetä mistään rikoksesta. Hänet on aiemmin tuomittu Islamilainen jihad -järjestön tukemisesta. Järjestö on syyllistynyt iskuihin israelilaissiviileitä vastaan, mutta siitä Adnania ei syytetä, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Myös YK:n Palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Richard Falk on vaatinut kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tapaukseen, ja EU:n ulkoministeri Catherine Ashton on ilmoittanut seuraavansa tapausta huolestuneena.

Samaan aikaan sadat muut palestiinalaisvangit ovat liittyneet Adnanin syömälakkoon. Tuhannet ihmiset ovat myös osoittaneet mieltään hänen puolestaan. Viimeksi viikonloppuna Twitterissä kokoontuneet aktivistit saivat Adnanin nimen nousemaan yhdeksi maailman twiitatuimmista.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetoikeus ja rikoskonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla
Israelin laittomassa siirtokunnassa sijaitseva Barkanin teollisuusvyöhyke kuuluu miehitetyn Länsirannan suurimpiin. Siellä työskentelee tuhansia palestiinalaisia, monet polkupalkalla.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.
Palestiinalaisnuoria Ramallah'ssa.
Moni palestiinalaisnuori uskoo rauhanomaiseen vastarintaan. Takana (vas.): Tahani Shahateet, Yasmeen Enaya, Narmeen Amori ja Yasmeen Omari. Edessä (vas.): Isra' Zbeidi, Sumud Mtaer, Faten Shadeed ja Wael Amro.
(Kuva:
Teija Laakso
)

”Aiemmin ajattelin, että rauha on heikkoja varten”

Palestiinalaisnuoret ovat viime vuosina päässeet kansainvälisiin otsikoihin lähinnä surullisten puukkoiskujen takia. Moni kuitenkin tekee työtä myös rauhan puolesta.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.