Pakolaisten virta Liberiasta takaisin Sierra Leoneen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisten virta Liberiasta takaisin Sierra Leoneen

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. Monet pakenivat Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten, mutta Liberian oman kärjistyneen tilanteen vuoksi yhä useammat ovat joutuneet palaamaan.

"Luojan kiitos pääsimme turvallisesti kotiin", toteaa 20-vuotias Emerson Fowai. Hän oli niiden 360 sierraleonelaisen joukossa, joka evakuoitiin sodan runtelemasta Liberiasta muutama viikko sitten.

"Asuin Liberiassa kymmenen vuotta ja pidin sitä kotinani, mutta maan epävakaa tilanne sai lähtemään", Monroviassa opiskellut Fowai sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kotiuttanut heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana lähes 700 Sierra Leonen pakolaista Liberiasta. "Kaikkiaan heitä on noin 36 000. Tähän mennessä noin 5000 on rekisteröitynyt toimistossamme kotiutumista varten", sanoo pakolaisjärjestön logistiikasta vastaava Maggie Heraty.

Useat kansalaisjärjestöt pyrkivät avustamaan Sierra Leoneen palaavia pakolaisia. Ne kuljettavat paluumuuttajia kotiseuduilleen ja antavat ruokaa sekä tavaroita uuden elämän aloittamiseen.

Monet pakolaisista ovat paenneet Sierra Leonen konflikteja 6-10 vuotta sitten. Monroviassa on neljä pakolaisleiriä, joissa ennen Liberian omia selkkauksia eli noin 15 000 Sierra Leonen pakolaista.

UNHCR:n työntekijöiden mukaan yksi leiri amerikkalaisradio Voice of American lähetysaseman läheisyydessä on lähes hylätty. Monet leiriläiset lymyilevät vielä kodittomien liberialaisten tavoin piiritetyn pääkaupungin eri suurlähetystöissä, YK:n suljetuilla alueilla, kouluissa ja kirkoissa.

YK:n ja avustusjärjestöjen vetäytyminen sekasortoisesta Monroviasta kesäkuussa oli omiaan kasvattamaan pakolaisten lähtöhaluja. "Elimme erittäin vaikeissa olosuhteissa emmekä saaneet käytännössä mitään apua avustusjärjestöiltä. Meidän oli pakko lähteä," vaikeroi kuuden lapsen isä Momoh Kawa.

Sierra Leone ottaa kansalaisensa innostuneesti takaisin. Hallitus pyrkii osaltaan auttamaan palaajien uutta elämää kotimaassa.

Sierra Leonessa valmistaudutaankin nyt niin omien kansalaisten paluuseen kuin maansa jättävien liberialaisten pakolaisten saapumiseen.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia