Pakolaisjärjestöt: EU vetäytyy vastuusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisjärjestöt: EU vetäytyy vastuusta

Eurooppalaiset pakolaisjärjestöt ovat huolissaan EU:n valmisteilla olevasta turvapaikkamenettelyiden direktiiviesityksestä. Sen mukaan jäsenmaat voisivat evätä turvapaikanhakijoiden pääsyn EU:n alueelle. Päätösvalta voisi näissä tapauksissa olla jopa rajavartijalla. Järjestöjen ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kritisoimaa esitystä käsitellään EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa tänään ja huomenna.

Euroopan unionin oikeus- ja sisäasioiden neuvosto kokoontuu 27.-28.11. Brysselissä. Ministerit käsittelevät kokouksessa mm. valmisteilla olevaa direktiiviesitystä turvapaikkamenettelyistä jäsenmaissa. Direktiiviesitys on saanut jatkuvaa kritiikkiä kansalaisjärjestöjen ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n taholta.

Eurooppalaisten pakolaisjärjestöjen kattojärjestö ECRE (European Council on Refugees and Exiles) ja sen suomalaiset jäsenjärjestöt Pakolaisneuvonta ry ja Suomen Punainen Risti vaativat turvapaikkamenettelydirektiivin perusteellista korjaamista. Järjestöt yhtyvät UNHCR:n päävaltuutetun Ruud Lubbersin vaatimukseen siitä, että ellei direktiiviesitystä huomattavasti paranneta, siitä on tältä erää luovuttava.

Direktiivi nykyisessä muodossaan ei takaa kaikille turvapaikanhakijoille oikeudenmukaista ja tehokasta turvapaikkamenettelyä, vaikka jäsenmaat ovat näin luvanneet Tampereen huippukokouksessa vuonna 1999.

Järjestöt ovat erityisen huolissaan siitä, ettei kaikilla turvapaikanhakijoilla olisi oikeutta päästä turvapaikkamenettelyyn unionin alueelle. Direktiiviesityksen mukaan jäsenmaat voisivat tietyissä tapauksissa evätä turvapaikanhakijoiden pääsyn EU:n alueelle ja turvapaikkamenettelyyn. Päätösvalta voisi näissä tapauksissa olla jopa rajavartijalla.

Pakolaisneuvonta ja Suomen Punainen Risti vaativat Suomea ja muita jäsenmaita ilmaisemaan todellisen sitoutumisensa ja vastuunsa suojella pakolaisia ja muita turvaa tarvitsevia.

-----

Eurooppalaisten pakolaistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö ECRE edustaa 78 järjestöä 31 Euroopan maassa. ECRE:n jäsenjärjestöt Suomessa ovat Pakolaisneuvonta ry ja Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja: Reetta Helander, tiedottaja, Pakolaisneuvonta ry, (09) 2519 0014, 050 412 9413 Leena-Kaisa Åberg, Suomen Punaisen Ristin pakolaistyön vetäjä, (09) 1293 369, 040 504 2463

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia