Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Pakolaisia nyt yhtä paljon kuin maailmansodan jälkeen

Joka toinen pakolainen on alaikäinen, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
(Kuva: Zoriah Miller / cc 2.0)

Pakolaisten määrä ylitti viime vuonna 50 miljoonaa henkeä ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan päättymisen, paljastuu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n julkaisemista tilastoista.

Kotinsa jättäneiden määrä on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti tällä vuosikymmenellä ja ajanut samalla avustusjärjestöjen resurssit äärimmilleen. UNHCR:n mukaan maailmassa oli viime vuonna yhteensä 51,2 miljoonaa pakolaista, joista joka toinen on alaikäinen, järjestö sanoo.

"Pakolaisten määrä on ottanut jättiloikan eteenpäin silmiemme edessä", UNHCR:n johtaja António Guterres.

Nopeaa kasvua selittää erityisesti Syyrian sisällissota, jota pakeni yli 2,5 miljoonaa ihmistä viime vuonna. Muihin akuutteihin pakolaisuutta aiheuttaviin kriiseihin kuuluvat konflikti Keski-Afrikassa ja Etelä-Sudanissa. Pakolaisista 33,3 miljoonaa on paossa kotimaansa rajojen sisäpuolella.

Suomessa pakolaisten määrän kasvu ei ole näkynyt, arvioi Suomen Pakolaisapu.

Vaikka kiintiöpakolaisten määrää korotettiin 300 henkilöllä tälle vuodelle, Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole juuri lisääntynyt. Lähes yhdeksän kymmenestä maailman pakolaisesta on kehitysmaissa, järjestö sanoo.

Koko EU:n alueella Ruotsi, Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia kantavat leijonanosan myönnetyistä turvapaikoista, sillä näiden viiden valtion alueelle sijoittuu jopa 70 prosentista kaikista myönnetyistä turvapaikoista.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaiset Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.
Muovikassia kantava David Antonio Pérez kadulla

Karkotetun paluu Yhdysvalloista El Salvadoriin on ankea

12 vuotta Yhdysvalloissa asunut David Antonio Pérez karkotettiin takaisin El Salvadoriin, jossa elannon hankkiminen on vaikeaa. Karkotukset uhkaavat kiihtyä, sillä Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime vuonna lopettavansa elsalvadorilaisten nauttiman tilapäisen suojelun.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.