Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Pakolaisia nyt yhtä paljon kuin maailmansodan jälkeen

Joka toinen pakolainen on alaikäinen, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
(Kuva: Zoriah Miller / cc 2.0)

Pakolaisten määrä ylitti viime vuonna 50 miljoonaa henkeä ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan päättymisen, paljastuu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n julkaisemista tilastoista.

Kotinsa jättäneiden määrä on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti tällä vuosikymmenellä ja ajanut samalla avustusjärjestöjen resurssit äärimmilleen. UNHCR:n mukaan maailmassa oli viime vuonna yhteensä 51,2 miljoonaa pakolaista, joista joka toinen on alaikäinen, järjestö sanoo.

"Pakolaisten määrä on ottanut jättiloikan eteenpäin silmiemme edessä", UNHCR:n johtaja António Guterres.

Nopeaa kasvua selittää erityisesti Syyrian sisällissota, jota pakeni yli 2,5 miljoonaa ihmistä viime vuonna. Muihin akuutteihin pakolaisuutta aiheuttaviin kriiseihin kuuluvat konflikti Keski-Afrikassa ja Etelä-Sudanissa. Pakolaisista 33,3 miljoonaa on paossa kotimaansa rajojen sisäpuolella.

Suomessa pakolaisten määrän kasvu ei ole näkynyt, arvioi Suomen Pakolaisapu.

Vaikka kiintiöpakolaisten määrää korotettiin 300 henkilöllä tälle vuodelle, Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole juuri lisääntynyt. Lähes yhdeksän kymmenestä maailman pakolaisesta on kehitysmaissa, järjestö sanoo.

Koko EU:n alueella Ruotsi, Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia kantavat leijonanosan myönnetyistä turvapaikoista, sillä näiden viiden valtion alueelle sijoittuu jopa 70 prosentista kaikista myönnetyistä turvapaikoista.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaiset Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Epäkunnossa oleva pumppukaivo Kutupalongin pakolaisleirillä Bangladeshissa.
Epäkunnossa oleva pumppukaivo Kutupalongin pakolaisleirillä Bangladeshissa.
(Kuva:
Sohara Mehroze Shachi
/
IPS
)

Rohingya-naisten elämää Bangladeshin pakolaisleirillä: Vessassa käyntikin pelottaa

Likainen vesi ja surkeat vessat vaikeuttavat etenkin naisten elämää pakolaisleirillä. ”Naisille ja miehille ei ole erillisiä käymälöitä, eikä niissä ole valoja. Ne ovat myös kaukana asumuksista, eivätkä tarjoa pienintäkään yksityisyyttä”, kertoo YK:n pakolaisjärjestön edustaja Shouvik Das.

Amnesty: Eurooppa osavastuussa Libyan siirtolaisten kidutuksesta ja ihmiskaupasta

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jolla puolestaan on yhteyksiä salakuljettajiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuoreessa raportissaan.
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo
Ruandan pääministeri Louise Mushikiwabo lupasi toivottaa tervetulleeksi siirtolaisia Libyasta Ruandaan.
(Kuva:
Rick Bajornas
/
UN Photo
)

Ruanda tarjoutuu ottamaan vastaan Libyan orjuutettuja siirtolaisia – ”ovemme on ammollaan”

Uutiskanava CNN:n näyttämä video Libyan siirtolaisten orjakaupasta on järkyttänyt maailmaa. Ruandan ulkoministeriö kertoi voivansa ottaa vastaan 30 000 siirtolaista.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.