Uutiset Lasten oikeudet

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef. (Kuva: artjouer street art / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 )

Lasten oikeuksien järjestö Suomen Unicef on myöntänyt tämänvuotisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksensa Närpiön kunnalle. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota pakolaislasten oikeuksiin, joita Närpiö on edistänyt erityisen hyvin.

Närpiö oli ensimmäinen kiintiöpakolaisia vastaanottanut pieni kaupunki Suomessa. Se otti jo vuonna 1988 vastaan Vietnamin pakolaisia. Kiintiöjärjestelmä on tärkeä lasten kannalta, sillä kiintiöpakolaisista yli puolet on yleensä lapsia, Unicef muistuttaa.

Järjestön mukaan Närpiö on onnistunut tukemaan maahanmuuttajaperheitä kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-aluilla päiväkodeista työpaikoille. Kunnassa on koulutettu esimerkiksi maahanmuuttotyöntekijöitä, opettajia ja lastentarhanopettajia. Työnantajat ovat olleet erityisesti työperäisten maahanmuuttajien tukena esimerkiksi päivähoitopaikkojen löytämisessä. Kuntalaisille on tiedotettu aktiivisesti vastaanottoasioista.

”Närpiössä on onnistuttu siinä, että pakolaisista on tullut osa yhteisöä, jossa heillä on asema, töitä ja ystäviä. Tämä on modernia lastensuojelua, sillä lasten onnellisuus on pitkälti vanhempien taskussa”, toteaa Unicefin hallituksen jäsen Seppo Sauro tiedotteessa.

Pakolaisista on myös ollut kunnalle hyötyä, sillä se on saanut pienen paikkakunnan pysymään elinvoimaisena, Unicef toteaa.

Suomen Unicef myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Saajasta päättää Unicefin hallitus. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Suomen UNICEF

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Lapsia koulussa Somaliassa
Afrikassa on miljardi lasta vuonna 2055. Kuvassa pakolaislapsia koulussa Somaliassa.
(Kuva:
Tobin Jones
/
UN Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Afrikkaan tarvitaan 11 miljoonaa terveys- ja koulutusammattilaista lisää

Afrikan väestö kasvaa sitä vauhtia, että maanosan pitää investoida nopeasti parempiin terveys- ja koulutuspalveluihin. Muuten tuloksena voi olla katastrofi, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW.(Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.