Uutiset Lasten oikeudet

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef. (Kuva: artjouer street art / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Lasten oikeuksien järjestö Suomen Unicef on myöntänyt tämänvuotisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksensa Närpiön kunnalle. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota pakolaislasten oikeuksiin, joita Närpiö on edistänyt erityisen hyvin.

Närpiö oli ensimmäinen kiintiöpakolaisia vastaanottanut pieni kaupunki Suomessa. Se otti jo vuonna 1988 vastaan Vietnamin pakolaisia. Kiintiöjärjestelmä on tärkeä lasten kannalta, sillä kiintiöpakolaisista yli puolet on yleensä lapsia, Unicef muistuttaa.

Järjestön mukaan Närpiö on onnistunut tukemaan maahanmuuttajaperheitä kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-aluilla päiväkodeista työpaikoille. Kunnassa on koulutettu esimerkiksi maahanmuuttotyöntekijöitä, opettajia ja lastentarhanopettajia. Työnantajat ovat olleet erityisesti työperäisten maahanmuuttajien tukena esimerkiksi päivähoitopaikkojen löytämisessä. Kuntalaisille on tiedotettu aktiivisesti vastaanottoasioista.

”Närpiössä on onnistuttu siinä, että pakolaisista on tullut osa yhteisöä, jossa heillä on asema, töitä ja ystäviä. Tämä on modernia lastensuojelua, sillä lasten onnellisuus on pitkälti vanhempien taskussa”, toteaa Unicefin hallituksen jäsen Seppo Sauro tiedotteessa.

Pakolaisista on myös ollut kunnalle hyötyä, sillä se on saanut pienen paikkakunnan pysymään elinvoimaisena, Unicef toteaa.

Suomen Unicef myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Saajasta päättää Unicefin hallitus. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetpakolaisetsiirtolaisuus Suomi Suomen UNICEF

Lue myös

Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Lapset lennättävät leijaa

Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.