Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaisapu: Keskustalla ongelmalliset ehdot pakolaiskiintiön nostolle

Keskustan mukaan Suomen pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta Pakolaisavun mukaan puolueen ehdoilla siihen voi mennä vuosia.
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Suomen Pakolaisapu kritisoi keskustapuolueen tänään julkaisemaa linjausta turvapaikkapolitiikasta. Järjestön mielestä pakolaiskiintiön pitäisi perustua pakolaisten suojelun tarpeeseen, ei EU:n ulkorajojen pitävyyteen, kuten keskusta ehdottaa.

Keskustan linjauksen mukaan pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta vasta, kun EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi, hakijat saadaan rekisteröityä ja jokainen EU-maa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

”Keskustan kannanotto pakolaiskiintiön korottamisen puolesta on ilahduttava. Kiintiön sitominen EU:n rajavalvontaan ja sisäiseen vastuunjakoon on kuitenkin ongelmallinen lähestymistapa. Pakolaisten vastaanoton pitää vastata suojelun tarpeeseen”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön kannanotossa.

Pakolaisavun pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan keskustan esittämät ehdot eivät lähitulevaisuudessa myöskään luultavasti toteudu.

”Etenkin EU:n sisäinen vastuunjako on ollut keskustelunaiheena jo pitkään. Kiintiön sitominen siihen voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että menee vuosia ennen kuin Suomen kiintiö nousee. Maailmassa on miljoonia pakolaisia jotka tarvitsevat suojaa. He eivät pysty odottamaan, että EU saa sisäpolitiikkansa kuntoon”, Schauman sanoo.

Suomi päätti hiljattain pitää pakolaiskiintiönsä nykyisessä 750:ssä per vuosi. Keväällä kiintiön uumoiltiin nousevan, mutta lopulta sisäministeriön ehdotus ei mennyt läpi budjettiriihessä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Tervetuloa Suomeen -viiri

Voiko Suomen turvapaikkajärjestelmää vielä pitää oikeudenmukaisena? – Maahanmuuton asiantuntijat löytävät paljon ongelmakohtia

Suomesta Irakiin palautetun miehen kuolema on herättänyt kysymyksiä siitä, toimiiko Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikka oikeudenmukaisin perustein. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen on huolissaan kiristyksistä, joihin poliittinen ilmapiiri on vaikuttanut hänen mukaansa liikaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.