Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Pakolaisapu: Keskustalla ongelmalliset ehdot pakolaiskiintiön nostolle

Keskustan mukaan Suomen pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta Pakolaisavun mukaan puolueen ehdoilla siihen voi mennä vuosia.
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa
Syyrian pakolaislapsia Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0 )

Suomen Pakolaisapu kritisoi keskustapuolueen tänään julkaisemaa linjausta turvapaikkapolitiikasta. Järjestön mielestä pakolaiskiintiön pitäisi perustua pakolaisten suojelun tarpeeseen, ei EU:n ulkorajojen pitävyyteen, kuten keskusta ehdottaa.

Keskustan linjauksen mukaan pakolaiskiintiötä voidaan nostaa, mutta vasta, kun EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi, hakijat saadaan rekisteröityä ja jokainen EU-maa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

”Keskustan kannanotto pakolaiskiintiön korottamisen puolesta on ilahduttava. Kiintiön sitominen EU:n rajavalvontaan ja sisäiseen vastuunjakoon on kuitenkin ongelmallinen lähestymistapa. Pakolaisten vastaanoton pitää vastata suojelun tarpeeseen”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen järjestön kannanotossa.

Pakolaisavun pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan keskustan esittämät ehdot eivät lähitulevaisuudessa myöskään luultavasti toteudu.

”Etenkin EU:n sisäinen vastuunjako on ollut keskustelunaiheena jo pitkään. Kiintiön sitominen siihen voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että menee vuosia ennen kuin Suomen kiintiö nousee. Maailmassa on miljoonia pakolaisia jotka tarvitsevat suojaa. He eivät pysty odottamaan, että EU saa sisäpolitiikkansa kuntoon”, Schauman sanoo.

Suomi päätti hiljattain pitää pakolaiskiintiönsä nykyisessä 750:ssä per vuosi. Keväällä kiintiön uumoiltiin nousevan, mutta lopulta sisäministeriön ehdotus ei mennyt läpi budjettiriihessä.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka Suomi Suomen Pakolaisapu

Lue myös

Punaisen Ristin työntekijä ja siirtolaisia Italiassa
Italiaan suuntautui viime vuonna 70 prosenttia Välimeren siirtolaisuudesta. Kuva Sisilian Messinasta vuodelta 2015.
(Kuva:
Carlos Spottorno
/
British Red Cross
IFRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Norsunluurannikkolainen siirtolainen Bamba Drissa
Norsunluurannikkolainen Bamba Drissa on yksi niistä 72 688 siirtolaisesta, jotka ylittivät Välimeren tammikuussa 2016.
(Kuva:
Daan Bauwens
/
Suomen IPS
)

Eurooppaan saapuneen siirtolaisen paineet ovat kovat – kotimaahan ei voi palata tyhjin käsin

Norsunluurannikkoilainen siirtolainen Bamba Drissa sanoo, että elämä Italiassa on vaikeampaa kuin kotimaassa. Paluu ei kuitenkaan ole vaihtoehto. ”Me olemme täällä auttaaksemme perheitämme. Ennen kuin se onnistuu, emme voi palata.”

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.