Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille

Lähes 5 500 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomelta rikoslain muuttamista ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Käsiraudoista vapautuvat kädet

Uusi vetoomus vaatii pakkoavioliittojen kriminalisoimista. Kuva: Pixabay.

Ihmisoikeusliitto on luovuttanut oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok) vetoomuksen, jossa vaaditaan, että Suomi kriminalisoisi pakkoavioliiton rikoslakia muuttamalla.
Eilen luovutetun vetoomuksen allekirjoitti yhteensä 5 468 ihmistä.

“Painotimme oikeusministerille, että Suomen tulee antaa selvä viesti siitä, ettei se hyväksy avioliittoon pakottamista. Esitimme toiveen, että Suomi kriminalisoisi pakkoavioliiton pikaisesti. Näin Suomi noudattaisi kansainvälisiä sitoumuksiaan sekä vahvistaisi uhrien oikeuksia. Suomi tulee tässä Pohjoismaista jälkijunassa,” sanoo Ihmisoikeusliiton sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala tiedotteessa.

Suomi on mukana Istanbulin sopimuksessa, joka torjuu lähisuhde- ja perheväkivaltaa. Sopimus on jäsenmaita oikeudellisesti velvoittava, ja se vaatii tekemään avioliittoon pakottamisesta rangaistavaa. Monissa Euroopan maissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa, pakkoavioliitto on jo erikseen kriminalisoitu.

Oikeusministeriö teetti viime vuonna selvityksen, jonka mukaan pakkoavioliittoja esiintyy myös Suomessa. Tapaukset eivät kuitenkaan yleensä tule poliisin tietoon. Myös Ihmisoikeusliiton vuonna 2016 ilmestyneessä selvityksessä kerrottiin, että Suomessa tapahtuu avioliittoon pakottamista ja kunniaväkivaltaa.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan avioliittoa, joka on solmittu ilman toisen tai molempien puolisoiden täyttä suostumusta ja johon heidät tai jompikumpi heistä on pakotettu tai painostettu. Tällä hetkellä niistä voidaan rangaista ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Lainsäädäntö ei kuitenkaan kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia