Pakistanissa kitketään naisten häirintää puhelinsovelluksen avulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakistanissa kitketään naisten häirintää puhelinsovelluksen avulla

Punjabin osavaltiossa käyttöön otettu älypuhelinsovellus ottaa yhteyttä poliisiin ja antaa tietoa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista laeista.

Älypuhelin

(Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Pakistanissa Punjabin osavaltiossa on julkaistu älypuhelinsovellus, jonka tarkoituksena on suojella naisia paremmin väkivallalta ja häirinnältä.

Sovelluksen avulla esimerkiksi kadulla häirintää kokeva nainen voi painaa "paniikkinappulaa", joka ottaa yhteyttä lähistön poliisiviranomaisiin. Nämä löytävät uhrin GPS-paikannuksen avulla. Sen avulla voidaan myös suunnitella turvallisia reittejä, merkitä kartalle naisille turvallisia paikkoja sekä välittää tietoa naisten oikeuksista ja häirinnän vastaisista laeista.

Uuden sovelluksen julkaisivat osavaltion viranomaiset, muun muassa kaupunkien turvallisuudesta vastaava viranomainen, sekä naisten komissio.

"Sovellus kattaa pääosin katuhäirinnän, mutta siinä on myös ominaisuus kotona oleville naisille, jotka voivat pyytää apua väkivaltaa kokiessaan", kertoi naisten komissiota johtava Fauzia Viqar uutistoimisto Reutersille.

Pakistan oli vuonna 2014 YK:n sukupuolten tasa-arvoindeksissä sijalla 147. Maassa on paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Maassa on hyväksytty naisia suojelevia lakeja, mutta etenkin konservatiivisten piirien on ollut vaikea hyväksyä niitä.

Uudesta sovelluksesta voi olla naisille apua, mutta esimerkiksi Reutersin haastatteleman naisten oikeuksien järjestön Peace and Development Foundationin mukaan se tuskin auttaa esimerkiksi maaseudun naisia, joilla ei usein ole älypuhelinta. Lisäksi myös poliisin tietoisuutta pitäisi parantaa, sillä toisinaan poliisitkin harrastavat häirintää, se muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia