Uutiset

Paine USA:n vetäytymiseksi Afganistanista kasvaa

Yhdysvaltojen vetämät rauhanneuvottelut talebanien kanssa ovat epäonnistuneet, arvioi International Crisis Group.

Yhdysvaltojen vetämät rauhanneuvottelut talibanien kanssa ovat epäonnistuneet ja YK:n pitäisi nyt pyrkiä löytämään ratkaisu Afganistanin konfliktin lopettamiseksi, sanoo konfliktien torjuntaan erikoistunut International Crisis Group.

Taleban-liikkeen edustajat keskeyttivät neuvottelut sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen sotilaan kerrottiin surmanneen maaliskuussa 17 afganistanilaista siviiliä.

Viimeisin skandaali seurasi alkuvuodesta paljastunutta videota, jossa yhdysvaltalaiset sotilaat virtsasivat kuolleiden afgaanien päälle, ja helmikuussa paljastunutta Koraanien polttamista Yhdysvaltojen tukikohdassa.

"Yhdysvaltojen pyrkimykset talebanien kanssa neuvottelemiseksi ovat epäonnistuneet ja niiden jatkaminen entisestään horjuttaa maan tasapainoa", arvioi ICG:n analyytikkona toimiva Candace Rondeaux.

Ellei parempia lähestymistapoja sodan lopettamiseksi löydetä, voi tuloksena olla uusia konflikteja varsinkin vuoden 2014 vaalien lähestyessä, sillä presidentti Hamid Karzai ei voi perustuslain mukaan asettua uudelleen ehdolle ja poliittinen kilpailu Afganistanissa ei lähes koskaan suju rauhanomaisesti, ICG muistuttaa.

Crisis Group kehottaakin YK:n pääsihteeriä puuttumaan tilanteeseen.

Vaatimukset ulkomaisten sotilaiden läsnäolon päättämiseksi Afganistanissa ovat kasvaneet viime vuosina, kun Naton johtaman ISAF-operaation taistelut kapinallisia vastaan ovat kiihtyneet.

Afganistanin konfliktin kannatus on vähentynyt myös Yhdysvaltojen kotirintamalla. New York Times-lehden tuottaman kyselyn mukaan ennätysmäinen 69 prosenttia yhdysvaltalaisista ei usko, että Yhdysvaltojen ei pitäisi enää olla mukana Afganistanin operaatiossa.

Afganistanin konflikti politiikkasota ja rauha AfganistanYhdysvallat

Lue myös

Maan sisäisten pakolaisten leiri Afganistanissa
Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulin ulkopuolella. Afganistanissa on kuollut tänä vuonna yli 2 600 siviiliä.
(Kuva:
Fardin Waezi
/
UN Photo
)

Ilmapommituksissa kuolleiden määrä kasvanut Afganistanissa

Afganistanissa on kuollut tai loukkaantunut ilmaiskuissa tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän siviilejä kuin viime vuonna samaan aikaan. Trumpin hallinto on tänä vuonna lisännyt ilmaiskuja.
Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.