Uutiset

Paine USA:n vetäytymiseksi Afganistanista kasvaa

Yhdysvaltojen vetämät rauhanneuvottelut talebanien kanssa ovat epäonnistuneet, arvioi International Crisis Group.

Yhdysvaltojen vetämät rauhanneuvottelut talibanien kanssa ovat epäonnistuneet ja YK:n pitäisi nyt pyrkiä löytämään ratkaisu Afganistanin konfliktin lopettamiseksi, sanoo konfliktien torjuntaan erikoistunut International Crisis Group.

Taleban-liikkeen edustajat keskeyttivät neuvottelut sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisen sotilaan kerrottiin surmanneen maaliskuussa 17 afganistanilaista siviiliä.

Viimeisin skandaali seurasi alkuvuodesta paljastunutta videota, jossa yhdysvaltalaiset sotilaat virtsasivat kuolleiden afgaanien päälle, ja helmikuussa paljastunutta Koraanien polttamista Yhdysvaltojen tukikohdassa.

"Yhdysvaltojen pyrkimykset talebanien kanssa neuvottelemiseksi ovat epäonnistuneet ja niiden jatkaminen entisestään horjuttaa maan tasapainoa", arvioi ICG:n analyytikkona toimiva Candace Rondeaux.

Ellei parempia lähestymistapoja sodan lopettamiseksi löydetä, voi tuloksena olla uusia konflikteja varsinkin vuoden 2014 vaalien lähestyessä, sillä presidentti Hamid Karzai ei voi perustuslain mukaan asettua uudelleen ehdolle ja poliittinen kilpailu Afganistanissa ei lähes koskaan suju rauhanomaisesti, ICG muistuttaa.

Crisis Group kehottaakin YK:n pääsihteeriä puuttumaan tilanteeseen.

Vaatimukset ulkomaisten sotilaiden läsnäolon päättämiseksi Afganistanissa ovat kasvaneet viime vuosina, kun Naton johtaman ISAF-operaation taistelut kapinallisia vastaan ovat kiihtyneet.

Afganistanin konfliktin kannatus on vähentynyt myös Yhdysvaltojen kotirintamalla. New York Times-lehden tuottaman kyselyn mukaan ennätysmäinen 69 prosenttia yhdysvaltalaisista ei usko, että Yhdysvaltojen ei pitäisi enää olla mukana Afganistanin operaatiossa.

Afganistanin konflikti politiikkasota ja rauha AfganistanYhdysvallat

Lue myös

Koulutyttöjä Afganistanin Kandaharissa vuonna 2014. (Kuva: GPE/Jawad Jalali / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli 400 000 afganistanilaislasta putoamassa koulusta tänä vuonna

Pelastakaa Lapset -järjestön arvion mukaan lisääntynyt epävakaus ja pakkopalautukset Pakistanista ajavat lapsia pois koulusta yli tuhannen päivätahdilla.
Unaman ihmisoikeusjohtaja Danielle Bell sekä johtaja Tadamichi Yamamoto esittelivät tällä viikolla YK:n Afganistan-raporttia. (Kuva: UN Photo / Fardin Waezi)

Afganistanin siviiliuhrien määrä nousi rajusti

Afganistanissa kuoli tai vammautui siviilejä viime vuonna eniten vuosiin. Lapsia kuoli lähes tuhat.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.