Uutiset

Ostosmatkailu lähentää Balkanilla

Talouskriisi on lisännyt ostosmatkailua halvemman tavaran perässä entisen Jugoslavian alueella ja lähinaapurustossa.
(Kuva: gregoriosz / Flickr.com / cc 2.0)

"Shoppailuturismi" on vilkastunut Serbiassa, Bosniassa, Kroatiassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Makedoniassa.

"Käyn kerran kuussa Makedoniassa hankkimassa jääkaappini täyteen ruokaa", Serbian Vranjessa asuva eläkeläinen Milan Jankovic, 72, kertoo.

Bussimatka maksaa reilut 2,5 euroa, ja ruoat Jankovic laskee saavansa kolmannesta halvemmalla kuin kotimaassa. Se auttaa pärjäämään 266 euron kuukausieläkkeellä.

Vaateostoksille moni serbi suuntaa Bulgariaan rajan pinnassa sijaitsevalle Ilijancin torille, missä hinnat ovat 30 prosenttia alemmat kuin kotona.

Omaan käyttöön hankituista tavaroista ei peritä tullia, ja EU-rajalla saa isommista ostoksista arvonlisäveron takaisin.

Bulgaarit puolestaan hakevat lihaa ja lihajalosteita Serbiasta. "Vaikka päälle tulevat bensakulut Sofiasta Pirotiin, se kannattaa silti. Bulgariassa kaikki on niin kallista", Ivan Mitev, 39, vakuuttaa.

Länsi-Serbian asukkaat ostavat autotarvikkeet Bosniasta, jossa hinnat ovat viidenneksien halvempia. Samalla kannattaa tankata huokeaa bensaa.

EU:n ehdokasjäseneksi tänä vuonna päässyt Serbia hyötyy viisumivapaudesta, joka edistää ostosmatkailua. Se auttaa talouskriisin piinaamia asukkaita, joiden ostovoima on pudonnut alimmilleen sitten vuoden 2000.

Keskimääräinen kuukausiansio on Serbiassa noin 300 euroa, Bulgariassa 350, Bosniassa 400 ja Kroatiassa 725 euroa.

turismiEUtalouskauppa Kaakkois-Eurooppa

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.