Osa sateenkaarijärjestöistä ei pääse YK:n hiv-konferenssiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osa sateenkaarijärjestöistä ei pääse YK:n hiv-konferenssiin

YK:ssa muhii lihava riita, sillä osa jäsenmaista vastustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestöjen osallistumista ensi kuun hiv-kokoukseen.

Osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavista järjestöistä ei saa osallistua ensi kuussa järjestettävään YK:n hiv- ja aids-konferenssiin. Mediatietojen mukaan taustalla on Egypti, joka on kirjoittanut 54-jäsenisen islamilaisten maiden järjestön OIC:n puolesta YK:n yleiskokoukselle ja pyytänyt, ettei 11:ta otettaisi kokoukseen.

Syytä ei kerrota, mutta Yhdysvaltain YK-lähettilään Samantha Powerin mukaan järjestöt näyttäisivät keskittyvän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä nuorison oikeuksiin. Kieltolistalla olevat järjestöt tulevat muun muassa Virosta, Yhdysvalloista, Egyptistä, Guyanasta, Ukrainasta ja Keniasta.

Kesäkuun alussa pidettävässä YK:n yleiskokouksen järjestämässä konferenssissa aiotaan pohtia seuraavan viiden vuoden aids-strategioita. Sadat kansalaisjärjestöt ovat halunneet osallistua, mutta jäsenmaat pystyvät estämään sellaisten järjestöjen osallistumisen, jotka eivät ole akkreditoituneet YK:hon.

Kieltoa on protestoitu äänekkäästi. Power sekä myös EU ja Kanada ovat kirjoittaneet YK:n yleiskokouksen puheenjohtajalle Mogens Lykketoftille vaatien järjestöjen päästämistä kokoukseen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ottaminen kokoukseen on tärkeää muun muassa siitä syystä, että transsukupuolisilla on hiv 49 kertaa todennäköisemmin kuin muilla, muistutti Powers kirjeessään uutissivusto EurActivin mukaan.

"Sulkemalla näiden yhteisöjen organisaatiot pois yleiskokous järjestää kammottavan viestin, että se antaa syrjinnän ja ennakkoluulojen vahingoittaa yhteisiä ponnisteluja lopettaa aids", sanotaan myös järjestöjen yhteisessä kirjeessä, joka on julkaistu Pangaea Global -järjestön sivuilla.

New York Timesin saamien tietojen mukaan yhteensä kieltolistalla on 22 järjestöä, joista 11 on sateenkaarijärjestöjä ja loput esimerkiksi huumepolitiikan parissa työskenteleviä. OIC:n lisäksi niiden osallistumista vastustavat myös Venäjä, Kamerun ja Tansania.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat viime vuosina herättäneet kiivasta keskustelua YK:ssa. Nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon on ajanut näiden oikeuksia muun muassa tunnustamalla YK:n työntekijöiden samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta monet jäsenmaat suhtautuvat nihkeästi vähemmistöjen oikeuksiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan helmikuussa sekä Afrikan ryhmä, islamilaisten maiden OIC-ryhmä sekä niin sanottu Perheiden ystävät -ryhmä protestoivat kuutta päätöstä, jotka liittyvät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoon. Perheiden ystävät -ryhmää johtavat Valko-Venäjä, Egypti ja Qatar.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia