Oikeuskansleri: Patrian vientilupa Arabiemiraatteihin ei ollut laiton – jatkolupaa voi kuitenkin pitää ”kritiikille alttiina” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeuskansleri: Patrian vientilupa Arabiemiraatteihin ei ollut laiton – jatkolupaa voi kuitenkin pitää ”kritiikille alttiina”

Rauhanjärjestöt kantelivat tammikuussa oikeuskanslerille Patrian asevientiluvasta Arabiemiirikuntiin. Oikeuskanslerin ratkaisussa linjataan, että luvan myöntäminen oli laillista mutta huomautetaan myös Jemenin tilanteen muuttumisesta.

Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Arabiemiraatit oli Suomen tärkein asekauppakumppani vuonna 2016. Kuva: hewy / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Valtioneuvoston päätös myöntää Patrialle vientilupa Arabiemiirikuntiin ei ollut lainvastainen, linjaa oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto kantelivat oikeuskanslerille tammikuussa Patrialle myönnetystä asevientiluvasta sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että Patrian valmistama panssariajoneuvo oli nähty sisällissotaa käyvässä Jemenissä.

Valtioneuvosto oli myöntänyt Patrialle vientiluvan Arabiemiirikuntiin marraskuussa 2015 ja jatkoluvan tammikuussa 2018.

Rauhanjärjestöt halusivat selvittää, oliko vientilupa lainmukainen, sillä EU:n yhteinen kanta ja YK:n asekauppasopimus rajoittavat asevientiä ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Arabiemiraatit sotii Jemenissä Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa, joka on muun muassa pommittanut useaan otteeseen siviilejä.

Oikeuskanslerinvirasto julkisti ratkaisun asiasta eilen. Sen mukaan vientiluvan antamisessa oli harkittu YK:n asekauppasopimuksen ja EU:n yhteisen kannan mukaisia seikkoja ja tehty puolustustarvikkeiden vientiä koskevan lain mukaiset lausunnot.

Ratkaisun mukaan tammikuun 2018 vientilupapäätöstä voi kuitenkin pitää ”kritiikille alttiina” Jemenin tilanteen takia. Ratkaisussa huomautetaan myös, ettei puolustusministeriön selvityksestä ilmene, miten yksityiskohtaisesti valmistelussa on arvioitu muun muassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan ja muiden YK:n raporttien mukaista tilannetta Jemenissä.

Oikeuskanslerin ratkaisu ei ollut yllätys, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen järjestön tiedotteessa.

”Ratkaisuun sisältyy kuitenkin kriittisiä huomautuksia ja linjauksia, jotka toivottavasti otetaan jatkossa huomioon”, hän toteaa.

Vientiluvasta on kannellut myös Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker, joka jätti vientiluvan pidentämisestä kantelun Euroopan komissiolle tammikuussa. Kantelun käsittelystä ei ole vielä tietoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia