Oikeusistuin määräsi Alankomaat suurempiin päästövähennyksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeusistuin määräsi Alankomaat suurempiin päästövähennyksiin

Historiallinen päätös velvoittaa maan vähentämään päästöjä vähintään 25 prosenttia.

Alankomaalainen oikeusistuin on antanut historiallisen tuomion, joka velvoittaa maan hallituksen vähentämään hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin se on luvannut.

"Valtion tulee tehdä nykyistä enemmän estääkseen ilmastonmuutoksen aiheuttamat lähestyvät vaarat. --- Valtion ei pitäisi piiloutua sen argumentin taakse, että globaalin ilmasto-ongelman ratkaisu ei riipu vain Alankomaiden ponnisteluista", luki keskiviikkona langetetussa päätöksessä, joka määrää maan vähentämään hiilidioksidipäästöjä 25 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Alankomaiden tämänhetkinen päästöjen vähentämistavoite on 17 prosenttia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtio on tuomittu ilmastonmuutosta torjuvien toimien puutteellisuudesta ihmisoikeuslainsäädännön perusteella.

Hallituksen haastoi oikeuteen kestävän kehityksen kansalaisjärjestö Urgenda yhdessä 900 yksittäisen kansalaisen muodostaman koalition kanssa. Oikeuskäsittelyssä vedottiin vähän aikaa sitten solmittuun Oslon periaatesopimukseen, joka asettaa hallitukset vastuuseen hiilidioksidipäästöistään.

Urgendan esimerkki on jo innoittanut belgialaisen Klimaatzaak-liikkeen aloittamaan vastaavaan oikeusjutun Belgiassa. Myös Norjassa suunnitellaan oikeusvaltion tarjoamien väylien käyttämistä ilmastonmuutoksen ehkäisyn vauhdittamiseen. Filippiineillä ja Vanuatun saarilla kansalaisliikkeet puolestaan vaativat oikeustoimia fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen liittyen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia