Uutiset Suomen kehityspolitiikka

OECD: Suomi tarvitsee suunnitelman kehitysapuvarojen palauttamiseksi ennalleen

Tuoreen vertaisarvion mukaan leikkausten vuoksi Suomi on mennyt yhä kauemmas tavoitteesta, jonka mukaan vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta pitäisi ohjata kehitysapuun.
Suomen lippu
Suomi tarvitsee suunnitelman kehitysavun palauttamiseksi, sanoo OECD. (Kuva: Andrea Cirillo / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi tarvitsee selvän suunnitelman ja aikataulun palauttaakseen kehitysapubudjettinsa ennalleen. Se on avainasia, jotta Suomen apuohjelmalla olisi edelleen vaikutuksia, sanoo OECD:n kehitysapukomitea DAC tuoreessa vertaisarvioinnissaan Suomen kehitysavun tilasta.

Tänään julkaistun arvion mukaan viime vuonna toteutettu 38 prosentin leikkaus Suomen kehitysapuun on vienyt Suomen yhä kauemmas kansainvälisestä tavoitteesta, jonka mukaan 0,7 prosenttia bruttokansantuloista pitäisi ohjata kehityspuun. Suomen osuus oli viime vuonna 0,44 prosenttia, alhaisin lähes kymmeneen vuoteen.

DAC:n mukaan Suomi on saavuttanut paljon köyhimpien maiden auttamisessa ja edellisen arvion julkaisun jälkeen se on muun muassa nopeuttanut humanitaarisen avun maksatuksia. Arvio antaa tunnustusta myös sille, että Suomi on viime aikoina satsannut yksityiseen sektoriin, johon on käytetty rahaa budjetin ulkopuolelta. Se ei kuitenkaan riitä.

”Olemme iloisia, että Suomi käyttää yksityistä rahoitusta kehitykseen, mutta on tärkeää vaalia myös julkisia velvoitteita. Olemme valmiita antamaan Suomelle mitä tahansa tukea, jotta sen apuvirrat saataisiin takaisin raiteilleen, kun talous toipuu”, sanoo DAC:n puheenjohtaja Charlotte Petri Gorntizka tiedotteessa.

Jotta rajallisista resursseista saataisiin kaikki irti, arviossa suositellaan, että Suomi muodostaa kokonaisvaltaisen kuvan kaikista investoinneistaan pitkäaikaisissa kumppanimaissaan ja käyttää sitä suunnitelmiensa pohjana.

Suomi on yksi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n kehitysapukomitean 30 jäsenmaasta. Jokaisesta tehdään viiden vuoden välein vertaisarvio, jossa arvioidaan maiden kehityspolitiikkaa. Suomen arvion tekivät tällä kertaa Espanja ja Italia, tarkkailijana oli Israel.

Suomen kehityspolitiikka avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyöpolitiikka Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Sakset

Kepa joutuu sulkemaan loputkin kehitysmaatoimistonsa leikkausten vuoksi

Ulkoministeriö on leikannut kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan rahoitusta entisestään. Järjestö joutuu sulkemaan maatoimistonsa Tansaniassa ja Mosambikissa.
Pakolaisleirin asumuksia aavikolla

Suomelta 67 miljoonaa euroa humanitaaristen kriisien hoitoon

Suomi myöntää humanitaarista apua muun muassa Syyriaan, Jemeniin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.