OECD-maiden kehitysapu kääntyi laskuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

OECD-maiden kehitysapu kääntyi laskuun

Kehitysapua leikattiin viime vuonna enemmän kuin talous supistui. Leikkausten jälkeen apulupausten saavuttaminen vaikeutuu.

Viime vuonna OECD-maiden yhteenlaskettu kehitysapu laski vajaat kolme prosenttia vuoden 2010 tasoon verrattuna. Laskua tapahtui ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997, mikäli velkahelpotusten aiheuttamat näennäiset apupiikit jätetään huomioon ottamatta, ilmenee OECD:n julkaisemasta vuoden 2011 aputilastojen yhteenvedosta.

OECD-maiden yhteenlaskettu apu oli noin 69,5 miljardia euroa, joka vastaa 0,31 prosenttia maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. YK:n suosittaman 0,7 prosentin BKTL-osuuden saavuttivat tai ylittivät vain Hollanti, Luxemburg, Norja, Ruotsi ja Tanska.

Talouskriisin kanssa kamppailevat Espanja ja Kreikka leikkasivat apuaan noin kolmanneksen, mutta myös Belgia, Itävalta ja Japani ovat karsineet avustusbudjettejaan yli kymmenellä prosentilla. Eurooppalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteenliittymä CONCORDin toiminnanjohtajan Olivier Consolon mukaan EU-maat leikkaavat apuansa suhteessa enemmän kuin niiden taloudet kutistuvat.

Suomen apu putosi reaalisessa arvossaan 4,3 prosenttia, mikä vastaa 0,52 prosenttia BKTL:stä, Esa Salminen kirjoittaa kepa.fi:ssä. Aiemmin avun BKTL-osuuden arvioitiin valtiovarainministeriön varovaisten kasvuennusteiden perusteella olevan 0,56 prosenttia.

"Koska Suomen kehitysapu on jäädytetty euromääräisesti nykytasolleen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja laskee vuonna 2015 pudonnee prosenttiosuus alle 0,5:n lähivuosina", Salminen laskee.

Apuaan kasvattivat muun muassa Italia, Ruotsi, Saksa, Australia, Viro ja Etelä-Korea. Italian apu kasvoi kolmanneksen, mutta se selittyy velkahelpotusten ja pohjoisafrikkalaisten pakolaisten vastaanottokulujen sisällyttämisestä kehitysapuun.

Leikkauksia edistyksistä huolimatta

Kansainvälinen avustusjärjestö Pelastakaa Lapset pelkää, että kehitysavun määrässä tapahtunut lasku uhkaa sitä edistystä, jota taistelussa köyhyyttä vastaa on viimeisten vuosikymmenten aikana saavutettu.

Järjestön mukaan avustuksilla on viimeisten 20 vuoden aikana saavutettu merkittäviä edistysaskeleita. Vuodesta 1980 esimerkiksi krooninen aliravitsemus on vähentynyt 13 prosentilla ja äitiyskuolemat 34 prosentilla. Myös hiv/aids-lääkityksestä saavien määrä on kasvanut.

"Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, meidän tulee investoida terveyteen, koulutukseen ja lasten mahdollisuuksiin ympäri maailman", sanoo järjestön puheenjohtaja Carolyn Miles.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia