Uutiset

Obaman homomyönteisyys kuohuttaa Karibialla

Kirkonmiehet kauhistuivat USA:n presidentin homoliittokantaa, kirjoittaa Peter Richards.

"Kun Yhdysvalloissa aivastetaan, Karibialla sairastutaan flunssaan", karibialainen kansanviisaus sanoo.

Se osoittautui todeksi, kun USA:n presidentti Barack Obama kertoi kannattavansa samaa sukupuolta olevien oikeutta solmia avioliitto.

Obaman kanta kirvoitti vilkkaan keskustelun Karibian maissa. Monessa niistä homoseksuaalisuus on laitonta ja voi viedä jopa 25 vuodeksi vankilaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch luonnehtii Jamaikaa maailman homofoobisimmaksi maaksi, jolla on pitkä historia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnässä.

Viime joulukuun vaaleissa maan nykyinen pääministeri Portia Simpson Miller ehdotti, että tiukat "sodomistilait" pitäisi arvioida uudelleen. Yksikään poliitikko ei kuitenkaan ole tarttunut aloitteeseen.

"Ei avio- vaan siviililiitto"

Kingstonin arkkipiispa Donald Reece ja Jamaikan ja Caymansaarten piispa Howard Gregory sanovat, että Obaman kanta olisi helpompi hyväksyä, jos hän olisi puhunut siviililiitosta avioliiton sijaan.

"Kyseessä ei ole juutalais-kristillisen tradition mukainen avioliitto, vaan siviilioikeudellinen järjestely, jolla taataan yhteisen omaisuuden haltijoille perimisoikeus toisen kuoleman jälkeen", Reece kommentoi.

Gregory puolestaan totesi, että vaikka homoaktivistit hurraavat Obaman kannanotolle, tämä voi puhua "vain maailman, ei kirkon johtajana".

Tavoitteena tasa-arvo

Trinidad ja Tobagon hallitus ei ole ottanut kantaa homoliittoihin, mutta maan ulkoministeri Suruj Rambachan mukaan "asia tulee aikanaan hallituksen päätettäväksi".

Homojen ja lesbojen oikeuksien sisällyttämistä Trinidad ja Tobagon tasa-arvolainsäädäntöön ajava Caiso-järjestö sen sijaan ilahtui Obaman lausunnosta. Järjestöä johtavan Colin Robinsonin mukaan Obama vaatii enemmän kuin Caiso.

"Kiitän Obamaa, koska hän perusteli kantansa tasa-arvolla ja se miellyttää minua, vaikka avio-oikeus ei Caison asialistalla olekaan."

Barbadoksen laki sallii

Barbadoksessa kirkolliset piirit ovat nousseet moittimaan Obamaa. Baptistipappi Vincent Wood sanoo olleensa "täysin sokeerattu ja yllätetty" USA:n presidentin puheista.

Karibian kehitystutkimuspalveluiden johtajan Peter Wickhamin mukaan Wood ja muu papisto ovat saaneet barbadoslaiset uskomaan, että kirkko omistaa avioliittoinstituution.

"Väitettä ei voi perustella sen kummemmin perustuslailla kuin terveellä järjelläkään", on Wickhamin tuomio.

Wickman huomauttaa, että laki sallii jo homoliitot.

"Barbados on sekulaari valtio, jonka perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Kenenkään ei tarvitse naimisiin päästäkseen hakea lupaa kirkolta."

seksuaalisuuslaki Karibia

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.