Uutiset

Obaman homomyönteisyys kuohuttaa Karibialla

Kirkonmiehet kauhistuivat USA:n presidentin homoliittokantaa, kirjoittaa Peter Richards.

"Kun Yhdysvalloissa aivastetaan, Karibialla sairastutaan flunssaan", karibialainen kansanviisaus sanoo.

Se osoittautui todeksi, kun USA:n presidentti Barack Obama kertoi kannattavansa samaa sukupuolta olevien oikeutta solmia avioliitto.

Obaman kanta kirvoitti vilkkaan keskustelun Karibian maissa. Monessa niistä homoseksuaalisuus on laitonta ja voi viedä jopa 25 vuodeksi vankilaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch luonnehtii Jamaikaa maailman homofoobisimmaksi maaksi, jolla on pitkä historia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnässä.

Viime joulukuun vaaleissa maan nykyinen pääministeri Portia Simpson Miller ehdotti, että tiukat "sodomistilait" pitäisi arvioida uudelleen. Yksikään poliitikko ei kuitenkaan ole tarttunut aloitteeseen.

"Ei avio- vaan siviililiitto"

Kingstonin arkkipiispa Donald Reece ja Jamaikan ja Caymansaarten piispa Howard Gregory sanovat, että Obaman kanta olisi helpompi hyväksyä, jos hän olisi puhunut siviililiitosta avioliiton sijaan.

"Kyseessä ei ole juutalais-kristillisen tradition mukainen avioliitto, vaan siviilioikeudellinen järjestely, jolla taataan yhteisen omaisuuden haltijoille perimisoikeus toisen kuoleman jälkeen", Reece kommentoi.

Gregory puolestaan totesi, että vaikka homoaktivistit hurraavat Obaman kannanotolle, tämä voi puhua "vain maailman, ei kirkon johtajana".

Tavoitteena tasa-arvo

Trinidad ja Tobagon hallitus ei ole ottanut kantaa homoliittoihin, mutta maan ulkoministeri Suruj Rambachan mukaan "asia tulee aikanaan hallituksen päätettäväksi".

Homojen ja lesbojen oikeuksien sisällyttämistä Trinidad ja Tobagon tasa-arvolainsäädäntöön ajava Caiso-järjestö sen sijaan ilahtui Obaman lausunnosta. Järjestöä johtavan Colin Robinsonin mukaan Obama vaatii enemmän kuin Caiso.

"Kiitän Obamaa, koska hän perusteli kantansa tasa-arvolla ja se miellyttää minua, vaikka avio-oikeus ei Caison asialistalla olekaan."

Barbadoksen laki sallii

Barbadoksessa kirkolliset piirit ovat nousseet moittimaan Obamaa. Baptistipappi Vincent Wood sanoo olleensa "täysin sokeerattu ja yllätetty" USA:n presidentin puheista.

Karibian kehitystutkimuspalveluiden johtajan Peter Wickhamin mukaan Wood ja muu papisto ovat saaneet barbadoslaiset uskomaan, että kirkko omistaa avioliittoinstituution.

"Väitettä ei voi perustella sen kummemmin perustuslailla kuin terveellä järjelläkään", on Wickhamin tuomio.

Wickman huomauttaa, että laki sallii jo homoliitot.

"Barbados on sekulaari valtio, jonka perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Kenenkään ei tarvitse naimisiin päästäkseen hakea lupaa kirkolta."

seksuaalisuuslaki Karibia

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.