Uutiset

Obama myönsi lennokki-iskuissa kuolleen pakistanilaisia siviilejä

Siviiliuhrien suuri määrä herättää epäilyjä toiminnan laillisuudesta, Amnesty International sanoo.
(Kuva: Jim Howard / cc 2.0)

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on myöntänyt ensimmäistä kertaa, että maan Pakistanissa miehittämättömillä lennokeilla tekemissä iskuissa on kuollut siviilejä.

Kiistanalaiset lennokkioperaatiot sekä Pakistanissa että Jemenissä on luokiteltu aiemmin huippusalaisiksi eikä niistä ole kerrottu paljon virallisesti. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo kuitenkin pitkään osoittaneet huolensa iskuista, joissa on kuollut eri tahojen selvitysten mukaan kymmenittäin siviilejä ja joiden määrä on kasvanut nopeasti Obaman hallintokaudella.

Obaman tunnustuksen myötä Amnesty International patistaa Yhdysvaltoja julkistamaan oikeudelliset perusteet miehittämättömien lennokkien käytölle taistelijoiden surmaamiseen. Järjestö kehottaa Yhdysvaltoja myös tarkkailemaan lennokki-iskujen aiheuttamien siviiliuhrien määrää.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat pyrkineet oikeuttamaan lennokkien käytön vetoamalla "globaaliin sotaan" militantin Al-Qaida -järjestön ja Yhdysvaltojen välillä. Amnestyn mukaan kansainvälinen humanitaarinen oikeus ei tunne tällaista käsitettä eikä sille enää riitä, että toiminnan vakuutetaan olevan laillista.

CIA myönsi viime kesänä 50 siviilin saaneen surmansa Pakistanissa lennokki-iskuissa. Lontoolaisen tutkivan journalismin järjestön tutkimusten perusteella CIA on merkittävästi aliarvioinut siviiliuhrien määrän, joka voi enimmillään olla jopa 815.

Lennokki-iskut aseet & armeijakonflikti PakistanYhdysvallat

Lue myös

(Kuva: David Rodrigues Martin / cc 2.0)

Yhdysvaltain lennokit tappaneet kymmeniä sivullisia per isku

Tuoreen raportin mukaan iskut 41:tä viholliskohdetta vastaan ovat vaatineet yli tuhannen sivullisen hengen.
(Kuva: Farrukh / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Pakistanin lennokkiuhreista vain pieni osa al-Qaidan jäseniä

Näyttöjen puutteesta huolimatta Yhdysvallat perustelee lennokki-iskujaan edelleen terrorismiin puuttumisella, sanoo Bureau of Investigative Journalism.
(Kuva: Debra Sweet / cc 2.0)

Osa Yhdysvaltain lennokki-iskuista ehkä sotarikoksia

Jemeniin ja Pakistaniin tehtyjen iskujen salailun on loputtava, vaativat Amnesty ja Human Rights Watch.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.