Uutiset

Obama myönsi lennokki-iskuissa kuolleen pakistanilaisia siviilejä

Siviiliuhrien suuri määrä herättää epäilyjä toiminnan laillisuudesta, Amnesty International sanoo.
(Kuva: Jim Howard / cc 2.0)

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on myöntänyt ensimmäistä kertaa, että maan Pakistanissa miehittämättömillä lennokeilla tekemissä iskuissa on kuollut siviilejä.

Kiistanalaiset lennokkioperaatiot sekä Pakistanissa että Jemenissä on luokiteltu aiemmin huippusalaisiksi eikä niistä ole kerrottu paljon virallisesti. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo kuitenkin pitkään osoittaneet huolensa iskuista, joissa on kuollut eri tahojen selvitysten mukaan kymmenittäin siviilejä ja joiden määrä on kasvanut nopeasti Obaman hallintokaudella.

Obaman tunnustuksen myötä Amnesty International patistaa Yhdysvaltoja julkistamaan oikeudelliset perusteet miehittämättömien lennokkien käytölle taistelijoiden surmaamiseen. Järjestö kehottaa Yhdysvaltoja myös tarkkailemaan lennokki-iskujen aiheuttamien siviiliuhrien määrää.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat pyrkineet oikeuttamaan lennokkien käytön vetoamalla "globaaliin sotaan" militantin Al-Qaida -järjestön ja Yhdysvaltojen välillä. Amnestyn mukaan kansainvälinen humanitaarinen oikeus ei tunne tällaista käsitettä eikä sille enää riitä, että toiminnan vakuutetaan olevan laillista.

CIA myönsi viime kesänä 50 siviilin saaneen surmansa Pakistanissa lennokki-iskuissa. Lontoolaisen tutkivan journalismin järjestön tutkimusten perusteella CIA on merkittävästi aliarvioinut siviiliuhrien määrän, joka voi enimmillään olla jopa 815.

Lennokki-iskut aseet & armeijakonflikti PakistanYhdysvallat

Lue myös

(Kuva: David Rodrigues Martin / cc 2.0)

Yhdysvaltain lennokit tappaneet kymmeniä sivullisia per isku

Tuoreen raportin mukaan iskut 41:tä viholliskohdetta vastaan ovat vaatineet yli tuhannen sivullisen hengen.
(Kuva: Farrukh / Flickr.com / cc 2.0)

Tutkimus: Pakistanin lennokkiuhreista vain pieni osa al-Qaidan jäseniä

Näyttöjen puutteesta huolimatta Yhdysvallat perustelee lennokki-iskujaan edelleen terrorismiin puuttumisella, sanoo Bureau of Investigative Journalism.
(Kuva: Debra Sweet / cc 2.0)

Osa Yhdysvaltain lennokki-iskuista ehkä sotarikoksia

Jemeniin ja Pakistaniin tehtyjen iskujen salailun on loputtava, vaativat Amnesty ja Human Rights Watch.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.