Nykyorjia on eniten Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nykyorjia on eniten Intiassa

Yleisin ihmiskaupan muoto on tyttöjen myynti ja ostaminen prostituoiduksi. "Kun ilmoitin, että haluan lähteä, työnantajani hakkasi minut", kertoo orjuudesta pelastunut Sunita Pal.

(IPS) -- Ihmisoikeusjärjestö Walk Free Foundationin julkaiseman Maailman orjuusindeksin mukaan Intia on orjuuden suurvalta. Yli 18 miljoonaa intialaista eli noin 1,4 prosenttia maan väestöstä elää velkaorjuudessa, pakotettuna kerjäämään, seksityöhön tai puolisotilaallisiin joukkoihin lapsisotilaaksi.

Sunita Pal, 17, on yksi orjuudessa eläneistä. Nyt hän makaa kapeassa sängyssä naisten osastolla newdelhiläisessä Ram Manorah Lohia -sairaalassa. Hänen päänsä ja kasvonsa on kääritty siteisiin, vain ruhjotut silmät ja huulet näkyvät. Pal kertoo, että joutui työnantajansa pahoinpitelemäksi päivittäin. Kepillä hakkaamisen lisäksi kotitaloustyöläisenä työskennelleen Palin työantaja piti häntä nälässä ja uhkaili tappamisella, jos Pal kertoisi kohtelusta jollekulle.

"Tein työtä aamukuudesta puolille öin. Minun piti laittaa ruokaa, siivota, hoitaa lapsia ja hieroa työnantajan jalkoja", Pal kertoo. "Palkaksi sain kaksi ateriaa päivässä, rahaa en saanut koko puolen vuoden aikana. Kun ilmoitin, että haluan lähteä, työnantajani hakkasi minut."

Naisia viedään ulkomaille

Sunita Pal on yksi niistä onnellisista, jotka orjuuden vastustajat ovat pelastaneet. Hän pääsee kuntoutukseen naisten turvataloon Delhissä. Valtaosa syrjäkyliltä kaupunkeihin orjaksi myydyistä kotitaloustyöläisistä maksaa edelleen kovaa hintaa köyhyydestään ja lukutaidottomuudestaan.

Tyttöjen myynti ja ostaminen prostituoiduksi on ihmiskaupan yleisin muoto Intiassa. Heitä viedään myös ulkomaille. Viime vuonna poliisi paljasti huijauksen, jonka avulla ihmiskauppiaat houkuttelivat 8 000 intialaisnaista Dubaihin. Jharkhandissa jäi kiinni tuhansia vuoristoheimolaisten lapsia myynyt mies.

Intian takamailta katoaa tuhansia lapsia. Pelkästään köyhässä Chhattisgarhin osavaltiossa raportoitiin vuosien 2011–2013 aikana kadonneeksi yli 10 500 lasta. Heidän uskotaan päätyneen pakkotyöhön, usein kotitaloustyöläisiksi kaupunkeihin. Yhteensä Intiassa uskotaan joka vuosi noin 135 000 lapsen joutuvan ihmiskauppiaiden uhriksi.

Vain laki voi pelastaa

Jatkuvasti lisääntyvä kotityöläisten tarve ruokkii köyhillä lapsilla ja naisilla tehtävää bisnestä. Asiantuntijoiden mukaan tilanteeseen voidaan vaikuttaa säätämällä kotitaloustyöläisille työajat, lomat, sairaslomat ja äitiysedut vuoden 1948 minimipalkkalain mukaisesti.

"Heidän saamisensa lainsäädännön piirin pidättelee rikollisia. Siihen saakka kotitaloustyöläisiä on helppo käyttää hyväksi", toteaa asianajaja Kirit Patel delhiläisestä ihmisoikeusjärjestöstä.

Koko maailmassa yhteensä 45,8 miljoonan ihmisen arvioidaan elävän orjuudessa. Heistä 58 prosenttia asuu Intiassa, Kiinassa, Pakistanissa tai Uzbekistanissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia