Uutiset

Nuorten aikapommi uhkaa kehitystä

Moni nuori joutuu ottamaan aikuisen roolin liian aikaisin, sanoo UNICEF.
(Kuva: Kyle Taylor / cc 2.0)

Monet nuoret joutuvat ottamaan aikuisen roolin liian aikaisin, käy ilmi YK:n lastenrahaston UNICEFin Progress for Children -raportista.

Maailman lasten hyvinvointia tarkastelevan raportin mukaan yli kolmannes kehitysmaissa elävistä 20–24-vuotiaista naisista on mennyt naimisiin alaikäisenä. Afrikassa raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat yleisin 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolinsyy.

Nuoria uhkaavat myös koulutuksen puute ja työttömyys. Vaikka esimerkiki perusopetuksen edistämisessä on viime vuosina edetty hyvin ja jo noin 90 prosenttia lapsista aloittaa peruskoulun, opinnoissa eteneminen on raportin mukaan edellen hidasta.

71 miljoonaa yläkouluikäistä nuorta ei käy koulua lainkaan, ja monet peruskouluiän jo ylittäneet ovat edelleen peruskoulussa. Niinpä maailmassa on 127 miljoonaa 15–24-vuotiasta, jotka eivät osaa lukea.

Vaikein paikka nuorille on Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa nuorten määrä kasvaa jatkuvasti. Vain puolet alueen lapsista pääsee alakoulusta, ja nuorisotyöttömyys on yleistä.

"Tämä on tragedia lapsille itselleen, mutta koko maailmalle myös aikamoinen aikapommi. Nuorten köyhyys, eriarvoisuus ja syrjäytyminen ovat valtava turvallisuusuhka", toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

lapsetnuoriso

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.