Uutiset

Nuorten aikapommi uhkaa kehitystä

Moni nuori joutuu ottamaan aikuisen roolin liian aikaisin, sanoo UNICEF.
(Kuva: Kyle Taylor / cc 2.0)

Monet nuoret joutuvat ottamaan aikuisen roolin liian aikaisin, käy ilmi YK:n lastenrahaston UNICEFin Progress for Children -raportista.

Maailman lasten hyvinvointia tarkastelevan raportin mukaan yli kolmannes kehitysmaissa elävistä 20–24-vuotiaista naisista on mennyt naimisiin alaikäisenä. Afrikassa raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat yleisin 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolinsyy.

Nuoria uhkaavat myös koulutuksen puute ja työttömyys. Vaikka esimerkiki perusopetuksen edistämisessä on viime vuosina edetty hyvin ja jo noin 90 prosenttia lapsista aloittaa peruskoulun, opinnoissa eteneminen on raportin mukaan edellen hidasta.

71 miljoonaa yläkouluikäistä nuorta ei käy koulua lainkaan, ja monet peruskouluiän jo ylittäneet ovat edelleen peruskoulussa. Niinpä maailmassa on 127 miljoonaa 15–24-vuotiasta, jotka eivät osaa lukea.

Vaikein paikka nuorille on Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa nuorten määrä kasvaa jatkuvasti. Vain puolet alueen lapsista pääsee alakoulusta, ja nuorisotyöttömyys on yleistä.

"Tämä on tragedia lapsille itselleen, mutta koko maailmalle myös aikamoinen aikapommi. Nuorten köyhyys, eriarvoisuus ja syrjäytyminen ovat valtava turvallisuusuhka", toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

lapsetnuoriso

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.