Nuorten aids-kuolemat kolminkertaistuneet 2000-luvulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nuorten aids-kuolemat kolminkertaistuneet 2000-luvulla

Aids-kuolemat ovat globaalisti vähentyneet, mutta lapsena tartunnan saaneet nuoret ovat poikkeus.

Nuoret ovat ainoa hiv-positiivisten ryhmä, jonka kuolleisuusluvut eivät laske. Aids on nyt Afrikassa nuorten yleisin  ja globaalisti toiseksi yleisin kuolinsyy, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tilastokatsauksessaan.

Nuorten aids-kuolemat ovat katsauksen mukaan kolminkertaistuneet 2000-luvulla. Suurin osa heistä sai taudin 10–15 vuotta sitten, jolloin raskaana olevat naiset ja äidit eivät saaneet yhtä usein tartunnan siirtymisen ehkäisevää lääkettä kuin nykyään. Lapset ovat selviytyneet teini-ikäisiksi asti, toisinaan ilman, että edes tietävät tartunnastaan. Yhteensä maailmassa on kaksi miljoonaa 15–19-vuotiasta hiv-positiivista.

Nykyisin lääkitys on tehokkaampaa, ja raskaana olevista hiv-positiivisista naisista jo 60 prosenttia saa tartunnan siirtymisen ehkäisevää lääkitystä. Tämän ansiosta vuodesta 2000 alkaen on vältetty lähes 1,3 miljoonaa lasten aids-tartuntaa, katsauksessa kerrotaan. Parannuksista huolimatta tekemistä riittää yhä, sillä alle 15-vuotiaista hiv-posiitivisista vain kolmannes saa hoitoa.

Myös nuorten tartuntojen ehkäisy kaipaa lisätoimia. 15–19-vuotiaat saavat maailmassa joka tunti 26 uutta tartuntaa, raportissa kerrotaan. Silti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa tauti on yleisin, vain hieman 11 prosenttia ikäryhmästä testataan.

YK-järjestöt ja muut kansainväliset järjestöt aloittivat alkuvuodesta kampanjan, jonka tarkoituksena on vähentää nuorten hiv-tartuntoja.

Maailmalla vietetään ensi tiistaina kansainvälistä aids-päivää. YK:n hiv- ja aids-ohjelma Unaidsin mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä on pudonnut 35 prosenttia huippuvuodesta 2000 ja kuolemat 42 prosenttia huippuvuodesta 2004.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia