Uutiset

Nuoria on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin

Alle 20-vuotiaiden sukupolvi tulee muuttamaan historian kulkua, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi hiljan.

YK:n väestö- ja kehityskomissio joutui huhtikuun lopulla toteamaan, että suurimman sukupolven asiat eivät ole hyvin. Alle 20-vuotiaita on nyt 1,2 miljardia, ja heistä 300 miljoonaa elää armottomassa köyhyydessä.

Nuorten tyttöjen kuolinsyy liittyy useimmiten raskauteen ja synnytykseen. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan seksuaalisen väkivallan uhreista jopa 60 prosenttia on alle 16-vuotiaita tyttöjä ja yli 3 miljoonaa tyttöä altistuu sukuelinten silpomiselle vuosittain.

Yli sata miljoonaa nuorta ei käy koulua ja yli 75 miljoonaa on työttömänä.

"Yhteinen velvollisuutemme on painaa nämä luvut alas", Ban julisti. YK valmistelee toimintaohjelmaa nuorten pelastamiseksi.

Ban muistutti, että nuoret ovat maailman muutosvoima, jolla on uskallusta nousta epäoikeudenmukaisuutta vastaan, kuten viime aikojen tapahtumat muun muassa arabimaissa ovat osoittaneet.

genderköyhyysnuoriso

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.