Uutiset

Nuoria on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin

Alle 20-vuotiaiden sukupolvi tulee muuttamaan historian kulkua, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi hiljan.

YK:n väestö- ja kehityskomissio joutui huhtikuun lopulla toteamaan, että suurimman sukupolven asiat eivät ole hyvin. Alle 20-vuotiaita on nyt 1,2 miljardia, ja heistä 300 miljoonaa elää armottomassa köyhyydessä.

Nuorten tyttöjen kuolinsyy liittyy useimmiten raskauteen ja synnytykseen. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan seksuaalisen väkivallan uhreista jopa 60 prosenttia on alle 16-vuotiaita tyttöjä ja yli 3 miljoonaa tyttöä altistuu sukuelinten silpomiselle vuosittain.

Yli sata miljoonaa nuorta ei käy koulua ja yli 75 miljoonaa on työttömänä.

"Yhteinen velvollisuutemme on painaa nämä luvut alas", Ban julisti. YK valmistelee toimintaohjelmaa nuorten pelastamiseksi.

Ban muistutti, että nuoret ovat maailman muutosvoima, jolla on uskallusta nousta epäoikeudenmukaisuutta vastaan, kuten viime aikojen tapahtumat muun muassa arabimaissa ovat osoittaneet.

genderköyhyysnuoriso

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.