Norsunluurannikko antoi tuomioita sisällissodan rikkomuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikko antoi tuomioita sisällissodan rikkomuksista

Ihmisoikeusjärjestön mukaan maassa on keskitytty liikaa vain yhden osapuolen rikkomuksiin.

Norsunluurannikkolainen tuomioistuin on tuominnut vankeuteen kaksi maan entisen presidentin viranomaista, joita syytettiin vuonna 2011 käytyyn sisällissotaan liittyvistä rikkomuksista.

Maan entisen presidentin Laurent Gbagbon vaimon turvallisuuspäällikkö Anselme Seka Yapo tuomittiin tiistaina murhasta ja päällekarkauksesta 20 vuoden vankeustuomioon. Gbagbon eliittijoukkoja johtanut Jean-Noel Abehi puolestaan sai viiden vuoden tuomion kieltäydyttyään tottelemasta esimiehen käskyä, joka kehotti olemaan taistelematta presidentin puolella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ex-presidentti Gbagbo itse sekä häntä tukenutta sissiryhmää johtanut entinen nuorisoministeri Charles Blé Goudé odottavat parhaillaan kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä marraskuussa alkavaa oikeudenkäyntiään. Myös Gbagbon vaimo Simone Gbagbo on etsintäkuulutettu, mutta Norsunluurannikon viranomaiset eivät ole halunneet luovuttaa tätä tuomioistuimelle.

Norsunluurannikon sisällissota alkoi, kun istuva presidentti Gbagbo kieltäytyi tunnustamasta häviötään vuoden 2010 vaaleissa toiselle ehdokkaalle Alassane Ouattaralle, joka oli myös kansainvälisen yhteisön mukaan vaalien todellinen voittaja. Muutaman kuukauden ajan kestäneessä konfliktissa kuoli noin 3 000 ihmistä, ja se ajoi pakosalle jopa miljoona ihmistä. Presidentin tehtävä jäi lopulta Ouattaralle.

ICC on saanut kritiikkiä siitä, että se on toistaiseksi keskittynyt tutkimaan vain Gbagbon kannattajien rikkomuksia sodassa, vaikka esimerkiksi YK:n asiantuntijoiden mukaan myös Ouattaran kannattajat syyllistyivät julmuuksiin.

ICC on luvannut laajentaa tutkimuksiaan vuoden loppuun mennessä, mutta ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan ICC teki virheen, kun se ei alkanut heti tutkia molempien osapuolten rikkomuksia, mikä on sen mukaan vähentänyt oikeuden vaikutusta.

Järjestön neuvonantajan Elizabeth Evensonin mukaan keskittyminen vain Gbagboon on polarisoinut norsunluurannikkolaisten mielipiteet ICC:stä ja monet uhrit kokevat nyt, että oikeus on jättänyt heidän kärsimyksensä huomiotta.

Norsunluurannikon on määrä pitää seuraavat presidentinvaalit lokakuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia