Nobelin rauhanpalkinto ilmastopaneeli IPCC:lle ja Al Gorelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nobelin rauhanpalkinto ilmastopaneeli IPCC:lle ja Al Gorelle

Nobelkomitea halusi tämän vuoden palkinnollaan korostaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa maailman turvallisuudelle ja ilmastonmuutoksen torjumisen välttämättömyyttä.

Nobelin rauhanpalkinto 2007 on jaettu Hallitustenväliselle ilmastopaneelille ja Yhdysvaltain entiselle varapresidentti Al Gorelle. Nobelkomitea kiitteli palkinnonsaajien ponnistuksia tiedon levittämiseksi ihmisen aikaansaamasta ilmastonmuutoksesta ja perustan luomisesta niille toimille, joita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan.

Tämän vuoden palkinnolla Nobelkomitea haluaa tuoda valokiilaan ne prosessit ja päätökset, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan torjumiseksi. Uhka ilmastolle on myös uhka ihmiskunnan turvallisuudelle.

YK:n alaisuudessa toimiva Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (, IPCC) on Nobelkomitean mielestä viime vuosikymmenten tieteellisellä työllään luonut laajentuvan konsensuksen siitä, että ihmisen toimien ja ilmastonmuutoksen välillä on selvä yhteys. IPCC:n piirissä toimneiden tuhansien tiede- ja virkamiesten yhteistyön tuloksena syntyneet raportit ja toimintaohjelmat ovat tuoneet ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset selkeämmiksi.

Entistä varapresidentti komitea kiittää maailman johtavaksi ympäristöpoliitikoksi. "Hän on kenties yksittäisistä ihmisistä se, joka on tehnyt eniten ymmärryksen lisäämiseksi ilmastonmuutoksesta ja sen vaatimista toimista ", Nobelkomitea lausuu. Al Gore on maailmalla tullut viime vuosina tunnetuksi erityisesti ilmastonmuutosdokumentista Epämiellyttävä totuus.

Demokraatti Gore hävisi vuoden 2000 presidentinvaalit republikaani George W. Bushille. Gore ei ole sulkenut pois mahdollista ehdokkuuttaan Yhdysvaltain vuoden 2008 presidentinvaaleissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia