Uutiset Tunisian kehitys

Nobel-palkinto Tunisian rauhantyölle

Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee Nobelin myöntämistä demokratiakehitykselle.
(Kuva: Aya Chebbi / cc 2.0)

Norjan Nobel-komitea on myöntänyt tänään Nobelin rauhanpalkinnon Tunisian niin sanotulle kansallisen vuoropuhelun kvartetille, neljän järjestön yhteenliittymälle, joka on ollut mukana edistämässä maan siirtymää kohti demokratiaa vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen.

Vuonna 2013 perustettuun kvartettiin kuuluvat maan yleisammattiliitto UGTT, kaupan, käsityön ja teollisuuden liitto UTICA, ihmisoikeusjärjestö LTDH sekä asianajajien järjestö.

Komitean perusteluiden mukaan kvartetti onnistui perustamaan vaihtoehtoisen, rauhanomaisen poliittisen prosessin aikana, jolloin maa oli sisällissodan partaalla. Se edisti kansalaisten, puolueiden ja viranomaisten välistä vuoropuhelua ja oli näin oli mukana luomassa maalle perustuslaillista hallintojärjestelmää, jossa kaikille kansalaisille taataan perusoikeudet.

Tunisialaiset syrjäyttivät vuoden 2011 vallankumouksessa maata lähes 25 vuotta hallinneen diktaattori Zine el-Abidine Ben Alin. Tapahtumien katsotaan aloittaneen arabikevään, joka pyyhkäisi lopulta läpi muidenkin arabimaiden. Tunisia on kärsinyt poliittisesta väkivallasta ja epävakaudesta vallankumouksen jälkeen, mutta viime vuonna maa sai aikaan arabimaiden edistyksellisempänä pidetyn perustuslain ja järjesti vapaat vaalit.

Suomalaisen demokratia-alan kehitysyhteistyöjärjestö Demon toiminnanjohtaja Tiina Kukkamaa-Bah kiittelee sitä, että Nobel-palkinnossa annetaa tunnustusta paitsi Tunisian demokratiakehitykselle, myös demokratian merkitykselle rauhan ja yhteiskuntakehityksen kannalta ylipäätään.

"Tunisiassa on saatu aikaan kansallinen dialogi, jossa keskeisenä tekijänä on ollut kvartetti sekä myös puolueet. He ovat olleet yhteisen tavoitteen takana ja onnistuneet käymään yhdessä dialogia, jotta demokratiakehityksessä päästäisiin eteenpäin", Kukkamaa-Bah kiittelee.

Demo tukee Tunisiassa politiikkakoulua, jossa eri puolueiden nuoret poliitikot käyvät vuoropuhelua.

Kukkamaa-Bahin mukaan kvartetin menestys osoittaa myös, että kansallisen vuoropuhelun edistämisessä tarvitaan yhteiskunnan eri toimijoita.

"Dialogin on oltava aidosti osallistava ja inklusiivinen, muuten kestäviin tavoitteisiin ei koskaan päästä."

Tunisian kvartetti ei ollut tämänvuotisten Nobel-veikkausten kärkipäässä. Palkintoa povattiin muun muassa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille. Viime vuonna palkinnon sai tyttöjen koulutuksen puolesta puhunut Malala Yousafzai.

Tunisian kehitys kehityspolitiikkademokratiarauha Tunisia Demo ry

Lue myös

Näkökulma: Tunisia talvehtii, viha muhii

Tunisian sisämaan syrjäseuduilla näköalattomuus ruokkii suuttumusta ja väkivaltaa, kirjoittaa Laura-Mai Gaveriaux.

Tunisia sai vihdoin perustuslain

Demo ry pitää perustuslakiprosessin onnistumisen kannalta keskeisenä, että uskonnollinen Ennahda sitoutui vuoropuheluun ja kaikki osapuolet olivat valmiita kompromisseihin.

Pettymys vallankumoukseen valtaa alaa Tunisiassa

Tunisiaa on pidetty onnistuneena esimerkkinä arabikeväästä, mutta alun optimismi on vaihtumassa turhautumiseen, kertovat Suomessa vierailleet tunisialaiset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.