Uutiset Ympäristöongelmat

Nigeriassa aloitetaan öljytuhojen siivous vuosien viivyttelyn jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan hallituksen aloittama ohjelma ei tarkoita, että öljy-yhtiö Shell pääsisi vastuusta.
(Kuva: Luka Tomac/Friends of the Earth International / CC BY-SA 2.0)

Nigerian hallitus aloittaa öljynporauksen aiheuttamien tuhojen korjaamisen Niger-joen suistolla Ogonimaassa. Miljardin dollarin arvoisen puhdistus- ja korjausohjelman tarkoituksena on muun muassa istuttaa uudelleen tuhoutuneet mangrovet sekä puhdistaa tuhansia tonneja saastunutta maaperää.

"Ogonimaan kansa on joutunut maksamaan kovan hinnan Nigerian öljyteollisuuden menestyksestä ja sietämään saastunutta ympäristöä vuosikymmeniä. Tämä päivä on historiallinen askel kohti tilanteen parantamista", sanoi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Achim Steiner eilen osallistuttuaan hallituksen järjestämään lanseeraustilaisuuteen.

Korjaustyöt perustuvat Unepin suosituksiin, jotka järjestö antoi vuonna 2011 tutkittuaan vuosikymmeniä kestäneen öljynporauksen aiheuttamia tuhoja Ogonimaassa. Raportin mukaan tuhot olivat laajempia kuin aiemmin oli arvioitu. Alueen maaperä ja pohjavesi on saastunut ja monet ekosysteemit, kuten mangrovet, ovat tuhoutuneet.

Unepin mukaan operaatiosta tulee maailman laajin ja pitkäaikaisin öljytuhojen siivous. Saattaa mennä jopa 25 vuotta ennen kuin ekosysteemit on täysin kunnostettu. Brittilehti The Guardianin mukaan pelkästään töiden täyteen käyntiin saamiseen menee vielä puolitoista vuotta.

Öljytuhoista on syytetty etenkin Shelliä, jolla on Ogonimaassa lähes 5 000 kilometriä öljyputkia. Se on syyttänyt vuodoista öljyä varastavia paikallisia, mistä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ollut toista mieltä. Viime vuosina Shell on luvannut korvauksia ja tuhojen siivoamista, mutta työ on ollut hidasta.

Järjestön mukaan yhtiö on yhä vastuussa teoistaan hallituksen ilmoittamasta suunnitelmasta huolimatta.

"Nigerin suisto on yksi maailman eniten öljyn vuoksi saastuneista paikoista. Se johtuu siitä, että Shellin kaltaiset yhtiöt eivät pysty estämään tai siivoamaan vuotoja vuosia tai jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun ne ovat tapahtuneet. Shell ei voi luottaa siihen, että Nigerian hallitus tekee sen puolesta likaisen työn", sanoo vaikuttamistyön asiantuntija Joe Westby.

Ympäristöongelmat energiayhtiötympäristöbiodiversiteettisaastuminen Nigeria Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.