Uutiset Ympäristöongelmat

Nigeriassa aloitetaan öljytuhojen siivous vuosien viivyttelyn jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan hallituksen aloittama ohjelma ei tarkoita, että öljy-yhtiö Shell pääsisi vastuusta.
(Kuva: Luka Tomac/Friends of the Earth International / CC BY-SA 2.0)

Nigerian hallitus aloittaa öljynporauksen aiheuttamien tuhojen korjaamisen Niger-joen suistolla Ogonimaassa. Miljardin dollarin arvoisen puhdistus- ja korjausohjelman tarkoituksena on muun muassa istuttaa uudelleen tuhoutuneet mangrovet sekä puhdistaa tuhansia tonneja saastunutta maaperää.

"Ogonimaan kansa on joutunut maksamaan kovan hinnan Nigerian öljyteollisuuden menestyksestä ja sietämään saastunutta ympäristöä vuosikymmeniä. Tämä päivä on historiallinen askel kohti tilanteen parantamista", sanoi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Achim Steiner eilen osallistuttuaan hallituksen järjestämään lanseeraustilaisuuteen.

Korjaustyöt perustuvat Unepin suosituksiin, jotka järjestö antoi vuonna 2011 tutkittuaan vuosikymmeniä kestäneen öljynporauksen aiheuttamia tuhoja Ogonimaassa. Raportin mukaan tuhot olivat laajempia kuin aiemmin oli arvioitu. Alueen maaperä ja pohjavesi on saastunut ja monet ekosysteemit, kuten mangrovet, ovat tuhoutuneet.

Unepin mukaan operaatiosta tulee maailman laajin ja pitkäaikaisin öljytuhojen siivous. Saattaa mennä jopa 25 vuotta ennen kuin ekosysteemit on täysin kunnostettu. Brittilehti The Guardianin mukaan pelkästään töiden täyteen käyntiin saamiseen menee vielä puolitoista vuotta.

Öljytuhoista on syytetty etenkin Shelliä, jolla on Ogonimaassa lähes 5 000 kilometriä öljyputkia. Se on syyttänyt vuodoista öljyä varastavia paikallisia, mistä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ollut toista mieltä. Viime vuosina Shell on luvannut korvauksia ja tuhojen siivoamista, mutta työ on ollut hidasta.

Järjestön mukaan yhtiö on yhä vastuussa teoistaan hallituksen ilmoittamasta suunnitelmasta huolimatta.

"Nigerin suisto on yksi maailman eniten öljyn vuoksi saastuneista paikoista. Se johtuu siitä, että Shellin kaltaiset yhtiöt eivät pysty estämään tai siivoamaan vuotoja vuosia tai jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun ne ovat tapahtuneet. Shell ei voi luottaa siihen, että Nigerian hallitus tekee sen puolesta likaisen työn", sanoo vaikuttamistyön asiantuntija Joe Westby.

Ympäristöongelmat energiayhtiötympäristöbiodiversiteettisaastuminen Nigeria Amnesty International

Lue myös

Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.
(Kuva:
Joseph King
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Poika ja veneitä Mekong-joella Laosissa
Mekongjoen patoaminen vaarantaa kalakannat ja miljoonien ihmisten elannon Kaakkois-Aasian maissa. Kuva Laosista.
(Kuva:
Vannaphone Sitthirath
/
IPS
)

”Ekologinen aikapommi” – Mekong-joen padot uhkaavat viedä elannon miljoonilta

Mekong-joessa on eliölajeja toiseksi eniten maailmassa. Valtavat patohankkeet ovat kuitenkin johtamassa kalakantojen katoamiseen.
Naiset hakevat vettä Etiopiassa
Naiset hakevat vettä Etiopiassa, jossa on kärsitty viime aikoina kuivuudesta. Kuivuuden vaikutukset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan luultua tuhoisammat.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.