Uutiset

Nicaraguan äärimmäisen köyhistä tuli tavallisia köyhiä

Monet aiemmin äärimmäisen köyhät pystyvät nyt hankkimaan ruokaa, mutta juuri muuhun heillä ei ole varaa.
(Kuva: International Center for Tropical Agriculture / cc 2.0)

Nicaraguan presidentillä Daniel Ortegalla olisi avaimet poistaa äärimmäinen köyhyys kolmannen kautensa alkajaisiksi, kirjoittaa Kirsi Chavda Kepan sivuilla.

Vaikka köyhyysluvut ovat pienentyneet, Ortegan politiikan ydin koostuu vasemmistolaisesta retoriikasta, suuryrityksiä miellyttävästä reaalipolitiikasta sekä lähipiirin ja kannattajien suosimisesta, kirjoituksessa todetaan.

16 prosenttia nicaragualaisista eli alle yhdellä dollarilla päivässä vuonna 2005. Sandinistien presidenttiehdokas Daniel Ortega lupasi vuoden 2006 vaalikampanjassaan poistaa maasta äärimmäisen köyhyyden. Osuus onkin laskenut yhdeksään prosenttiin vuonna 2010.

Äärimmäisestä köyhyydestä paenneet ovat kivunneet perusköyhiksi, jotka pystyvät hankkimaan riittävästi ruokaa, mutteivät tyydyttämään muita perustarpeitaan.

Ortegan hallitus on lanseerannut useita ohjelmia köyhyyden vähentämiseksi. Erään ohjelman kautta on tarjottu naisille viljelyapua, toisella myönnetty mikroluottoja kaupunkien naisille.

Lisäksi on rakennettu asuntoja, kunnostettu katuja, lisätty maan sähköntuotantoa ja annettu opettajille vaalivuodeksi palkanlisä. Sandinistien äänestäminen on kuitenkin usein ollut köyhyyttä olennaisempi kriteeri etuja jaettaessa.

Elinkustannukset nousussa

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi Nicaraguan ruokaturvan eli ruoan jatkuvan ja vakaan saannin heikoksi, kertoo global.finland.fin uutinen.

Syynä huonoon ruokaturvaan ovat puutteellinen infrastruktuuri, viljelijöiden taloudellinen tilanne ja yllättävät luonnonolot.

Myös nicaragualaisten elinkustannukset ovat nousussa. Sähkön hinta on noussut jopa 40 prosenttia kahdessa vuodessa. Papujen hinta on viimeisen puolen vuoden aikana kaksinkertaistunut.

köyhyyshallintoravinto/aliravitsemus Nicaragua

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.