Nicaraguan äärimmäisen köyhistä tuli tavallisia köyhiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaraguan äärimmäisen köyhistä tuli tavallisia köyhiä

Monet aiemmin äärimmäisen köyhät pystyvät nyt hankkimaan ruokaa, mutta juuri muuhun heillä ei ole varaa.

Nicaraguan presidentillä Daniel Ortegalla olisi avaimet poistaa äärimmäinen köyhyys kolmannen kautensa alkajaisiksi, kirjoittaa Kirsi Chavda Kepan sivuilla.

Vaikka köyhyysluvut ovat pienentyneet, Ortegan politiikan ydin koostuu vasemmistolaisesta retoriikasta, suuryrityksiä miellyttävästä reaalipolitiikasta sekä lähipiirin ja kannattajien suosimisesta, kirjoituksessa todetaan.

16 prosenttia nicaragualaisista eli alle yhdellä dollarilla päivässä vuonna 2005. Sandinistien presidenttiehdokas Daniel Ortega lupasi vuoden 2006 vaalikampanjassaan poistaa maasta äärimmäisen köyhyyden. Osuus onkin laskenut yhdeksään prosenttiin vuonna 2010.

Äärimmäisestä köyhyydestä paenneet ovat kivunneet perusköyhiksi, jotka pystyvät hankkimaan riittävästi ruokaa, mutteivät tyydyttämään muita perustarpeitaan.

Ortegan hallitus on lanseerannut useita ohjelmia köyhyyden vähentämiseksi. Erään ohjelman kautta on tarjottu naisille viljelyapua, toisella myönnetty mikroluottoja kaupunkien naisille.

Lisäksi on rakennettu asuntoja, kunnostettu katuja, lisätty maan sähköntuotantoa ja annettu opettajille vaalivuodeksi palkanlisä. Sandinistien äänestäminen on kuitenkin usein ollut köyhyyttä olennaisempi kriteeri etuja jaettaessa.

Elinkustannukset nousussa

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi Nicaraguan ruokaturvan eli ruoan jatkuvan ja vakaan saannin heikoksi, kertoo global.finland.fin uutinen.

Syynä huonoon ruokaturvaan ovat puutteellinen infrastruktuuri, viljelijöiden taloudellinen tilanne ja yllättävät luonnonolot.

Myös nicaragualaisten elinkustannukset ovat nousussa. Sähkön hinta on noussut jopa 40 prosenttia kahdessa vuodessa. Papujen hinta on viimeisen puolen vuoden aikana kaksinkertaistunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia