Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.

Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

”Totuutta ei voi tappaa surmaamalla toimittajia”, journalistit julistivat Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa, jossa muistettiin huhtikuussa työtehtävissä ammuttua toimittaja Ángel Gahonaa. Kuva: Jader Flores / IPS.

(IPS) -- Mielenosoitukset presidentti Daniel Ortegaa vastaan ovat jatkuneet Nicaraguassa huhtikuulta asti. Mellakoiden sivutuotteena lehdistönvapaus on kutistunut entisestään.

Kolmatta kautta vallassa oleva Ortega ja hänen vasemmistolainen sandinistipuolueensa tukahduttavat sananvapautta lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuuri, jota vastaan he sotivat 1980-luvulla, arvioi Adrián Uriarte, joka johtaa yhteiskuntatieteellistä tiedekuntaa kauppatieteiden yliopistossa.

Yli 200 toimittajaa ja viestimien omistajaa antoi 9. toukokuuta julistuksen, jossa vaaditaan hallitusta kunnioittamaan journalismia ja turvaamaan ilmaisunvapauden.

Lisäksi tiukataan tutkimusta väkivaltaisista tapahtumista sen jälkeen, kun mielenosoitukset Ortegan aikomia sosiaaliturvan leikkauksia vastaan alkoivat 17. huhtikuuta. Leikkaukset on sittemmin peruttu, mutta protestit jatkuvat vaatien Ortegan eroa.

Kymmeniä kuollut mellakoissa

Paikallisen ihmisoikeusjärjestön mukaan mellakoissa oli toukokuun puoliväliin mennessä kuollut 62 henkeä. Loukkaantuneita ja pidätettyjä oli satoja.

Palattuaan oppositiokauden jälkeen valtaan 2007 Ortega on keskittänyt tiedonvälitystä valtiollisille viestimille ja vaikeuttanut yksityisen median toimintaa, Uriarte sanoo. ”Se on heikentänyt ilmaisunvapautta ja journalismin laatua.”

Yksittäiset toimittajat ovat joutuneet väkivallan ja ahdistelun kohteeksi. El Meridiano -uutiskanavan johtava toimittaja Ángel Gahona kuoli päähänsä ammuttuun luotiin Bluefieldsin kaupungissa 21. huhtikuuta ollessaan seuraamassa mielenosoitusta. Laukaus kuultiin Facebook Livessa, jonka kautta Gahona oli parhaillaan antamassa raporttia.

Poliisi pidätti tapauksen johdosta kaksi mustaihoista teinipoikaa, mutta Gahonan perheen mukaan murhaaja oli poliisi.

”Nicaragua on siirtynyt epäsuorasta sensuurista suoraan, vaikka sellaisen uskottiin jo jääneen menneisyyteen”, Uriarte sanoo.

Radio tulessa

Leónin kaupungissa toimivan yksityisen Radio Daríon tilat sytytettiin tuleen huhtikuussa. Radion omistaja Anibal Toruño syyttää teosta sandinistiliikkeen jäseniä, jotka halusivat surmata radion 12 toimittajaa ja teknisen henkilökunnan.

Toimittajat onnistuivat pakenemaan naapuritaloon johtavan oven kautta, mutta hyökkääjistä kaksi kuoli liekkeihin. Toruñon mukaan poliisi ei ole käynnistänyt tutkintaa eikä kuullut hyökkäyksen uhreja.

Sensuuria on saanut kokea myös toimittaja Luis Galeano, joka juontaa suorapuheista radio- ja tv-ohjelmaa yksityisellä 100% Noticias -kanavalla. Viranomaiset käskivät yhtiötä lopettamaan mielenosoitusten raportoinnin ja Galeanon ohjelmat.

Yhtiö torjui vaatimukset, mutta kanava oli muutamia päiviä mykkä ennen uutta aloitusta.

”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, vuodesta 1996 ammatissa ollut Galeano sanoo.

Sananvapaus pohjamudissa

Kriittisen La Prensa -lehden oikeustoimittaja Martha Vásquez on saanut porttikiellon oikeuslaitoksen rakennuksiin ja julkisiin tilaisuuksiin. Lisäksi hän on nimettömän parjauskampanjan kohteena.

Nicaraguan journalistiliiton puheenjohtaja Gustavo Bermúdez sanoo, että sananvapaus on vedetty pohjamutiin huhtikuun jälkeen ja taustalla on 11 vuotta riippumattoman median yltyvää polkemista.

Hallituksen sensuuri ja taloudelliset kiristystoimet ovat johtaneet yli sadan radio- ja tv-aseman lopettamiseen, yli 20 toimittajaa on lähtenyt maasta ja yli 30 vaihtanut ammattia, Bermúdez kertoo.

”Presidentti Ortega ei ole 11 vuoden aikana pitänyt ainuttakaan lehdistötilaisuutta. Turvallisuusjoukot ovat estäneet riippumattoman ja ulkomaisen median edustajia raportoimasta valtion asioista, ja heiltä on takavarikoitu työvälineitä”, hän listaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia