New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

New York haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta

Kaupunki aikoo myös vetää eläkevaransa yhtiöistä, jotka ovat tekemisissä fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Myrskypilviä New Yorkin yllä

New York on viime vuosina kärsinyt muun muassa myrskyistä. Nyt kaupungi haastaa öljy-yhtiöt oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. Kuva: Lisa Bettany / CC BY-NC-ND 2.0.

New Yorkin kaupunki haastaa oikeuteen viisi fossiilisia polttoaineita tuottavaa yritystä ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta.

BP:tä, Chevronia, ConocoPhillipsiä, Exxonia ja Shelliä vastaan nostetun kanteen toivotaan johtavan vahingonkorvauksiin, joita käytettäisiin newyorkilaisten suojaamiseen ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.

”--- Yhtiöt tiesivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja tarkoituksellisesti johtivat kansaa harhaan suojellakseen voittojaan. Ilmastonmuutos pahenee, joten yhtiöiden, joiden ahneus asetti meidät tähän tilanteeseen, pitäisi ottaa harteilleen kustannukset New Yorkin tekemisestä turvallisemmaksi ja sietokykyisemmäksi”, sanoi kaupungin pormestari Bill de Blasio tiedotteessa keskiviikkona.

Kaupungilla on myös 189 miljardin dollarin eli noin 157 miljardin euron eläkevarat, joista noin viisi miljardia dollaria yli 190:ssä fossiilisia polttoaineita tuottavassa yrityksessä. Varat on tarkoitus vetää pois viiden vuoden kuluessa. Mikäli suunnitelma toteutuu, New York on ensimmäinen suuri yhdysvaltalaiskaupunki, joka tekee näin.

Ympäristöjärjestöissä on otettu uutiset vastaan myönteisesti. Greenpeacen Yhdysvaltain johtaja Annie Leonard sanoi toivovansa, että päätös näyttää esimerkkiä muille maailman kaupungeille.

Brittilehti The Guardianin mukaan myös taloustieteilijät sanovat, että New Yorkin kaltaisen merkittävän kaupungin esimerkki voi kannustaa muitakin kaupunkeja vetämään sijoituksensa fossiilisista polttoaineista ja vähentämään päästöjä.

”Tämä on todella iso juttu. Uskon, että muiden Yhdysvaltain isojen kaupunkien eläkerahastot seuraavat perässä”, sanoi Columbian yliopisto taloustieteilijä ja YK:n pääsihteerin erityisneuvonantaja Jeffrey Sachs Guardianille.

Toisaalta oikeusprosessiin todennäköisesti menee vuosia, muistuttaa New York Times -lehti. Lisäksi nyt ilmastojohtajana profiloitunut de Blasio on aiemmin saanut kritiikkiä muun muassa omasta yksityisautoilustaan sekä ruuhkamaksujen vastustamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia