Netin sulkeminen yleistynyt Intiassa – syyksi riittää kokeissa lunttaaminen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Netin sulkeminen yleistynyt Intiassa – syyksi riittää kokeissa lunttaaminen

Intiassa on suljettu nettipalveluita ja -sovelluksia tänä vuonna jo 20 kertaa. Verukkeena käytetään usein turvallisuutta.

Tietokoneen näppäimistö, control-nappi

Netin sulkeminen on yleistynyt Intiassa. Kuva: Federico Cintra / CC BY 2.0.

Intian viranomaiset rajoittavat nettipalveluita yhä useammin. Tänä vuonna nettipalveluita ja -sovelluksia on suljettu tilapäisesti jo 20 kertaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Usein nettisulkujen syynä on Intian viranomaisten mukaan halu ehkäistä sosiaalisessa mediassa ja puhelinsovelluksissa pyörivät huhut, jotka johtavat herkästi väkivaltaisiin kahakoihin.

Esimerkiksi Madhya Pradeshin osavaltiossa jäädytettiin tässä kuussa nettipalvelut kuudella alueella sen jälkeen, kun maanviljelijät olivat vaatineet mielenosoituksissa parempaa hintaa tuotteilleen. Uttar Pradeshissa Saharanpurin alueella nettiyhteydet olivat poikki kaksi päivää kastittomien ja yläkastisten välisten kahakoiden jälkeen. Jammu ja Kashmirissa taas mobiilinetti- tai laajakaistapalvelut on tänä vuonna jäädytetty jo viisi kertaa kahakoiden estämiseksi, HRW kertoo.

Kansainvälisen ihmisoikeuslain mukaan ihmisten välistä tietojen vaihtoa voidaan rajoittaa turvallisuussyistä, mutta rajoitusten pitää perustua lakiin ja niiden pitää olla reaktio tiettyyn, yksilöityyn uhkaan. Intian tapauksessa toimet ovat olleet usein ylimitoitettuja, eivätkä viranomaiset ole seuranneet lakia, HRW sanoo. Sulkuja on määrätty esimerkiksi vaalikampanjoiden yhteydessä sekä lunttauksen estämiseksi kokeissa. Lisäksi viranomaiset ovat itsekin toimineet väärien huhujen pohjalta.

Viime vuosina sulut ovat lisääntyneet, mikä vaikeuttaa myös esimerkiksi liiketoimintaa, joka tapahtuu netissä, HRW muistuttaa. Samaan aikaan hallitus haluaa kuitenkin edistää digitaalista Intiaa, jossa ihmiset hankkivat yhä enemmän tavaroita ja palveluita netistä.

”Moderni Intia, joka haluaa teknologiaa kehittyäkseen, ei voi samaan aikaan sattumanvaraisesti vedota kansalliseen turvallisuuteen ja kieltää ihmisiltä tärkeiden tietojen ja palveluiden saantia”, sanoo HRW:n Etelä-Aasian johtaja Meenakshi Ganguly tiedotteessa.

Myös yhdysvaltalaisen Brookings-tutkimusinstituutin mukaan Intia on maailman huippumaa netin rajoittamisessa. Kesien 2015 ja 2016 välisenä aikana nettipalvelut keskeytyivät Intiassa yhteensä 22 kertaa, saman verran kuin Irakissa ja enemmän kuin missään muualla. Freedom House -järjestön netin vapautta käsittelevässä vertailussa Intia taas on 65 maan vertailussa sijalla 41.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia