Uutiset Nepalin kehitys

Nepalin maanjäristyksen jälkiä korjataan yhä

Vuosi järistyksen jälkeen miljoonat ovat yhä vailla kotia muun muassa viranomaisten hidastelun vuoksi.
Nepalin maanjäristyksen jälkiä. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Jopa miljoonia ihmisiä on yhä ilman kunnollista kotia Nepalin vajaa vuosi sitten tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä. He asuvat väliaikaisissa suojissa, romahtamaisillaan olevissa taloissa tai siltojen alla, kertovat avustusjärjestöt.

25.4.2015 tapahtunut 7,8 momenttimagnitudin maanjäristys vaati lähes 9 000 kuolonuhria ja tuhosi tai vahingoitti jopa lähes miljoonaa taloa. Lisätuhoa teki myös 12.5. maata ravisuttanut jälkijäristys.

Jälleenrakennus on takkuillut maan vaikea sisäpoliittisen tilanteen takia. Maassa on kiistelty pitkään perustuslaista, mikä johti lopulta viime syksynä kuukausia kestäneeseen Nepalin ja Intian väliseen rajasulkuun sekä polttoaine- ja lääkepulaan.

Lisäksi maan viranomaiset hidastelivat kansallisen jälleenrakentamisviranomaisen NRA:n muodostamisessa. Esimerkiksi Suomen Lähetysseura kertoo aloittaneensa hätäavun toimittamisen heti maanjäristyksen jälkeen mutta odottavansa nyt NRA:n ohjeita aloittaakseen varsinaisen jälleenrakennuksen tukemisen.

"NRA on nyt ilmoittanut olevansa loppusuoralla ohjeistuksen laatimisen kanssa. Tämä on odotettu uutinen. Maanjäristyksessä kotinsa menettäneet ovat viettäneet jo yhden sadekauden ja hyytävän kylmän talven väliaikaisissa asumuksissa. Pysyvien talojen rakentaminen olisi tärkeää aloittaa viipymättä", Suomen Lähetysseuran Nepalin tiedottaja Anni Takko kertoo.

Lähetysseuran mukaan 2,5 miljoonaa nepalilaista asuu yhä teltoissa tai peltimajoissa. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) mukaan ilman kunnollista kotia olisi neljä miljoonaa ihmistä. Kirkon Ulkomaanapu kertoo, että maasta puuttuu yhä myös tuhansia kouluja.

Monet suomalaiset järjestöt ovat toimittaneet apua Nepalin maanjäristysten uhreille. Pelastakaa Lapset on kouluttanut muun muassa kouluttanut 6 000 rakennustyöläistä, jotta uudelleenrakennetuista taloista tulisi kestävämpiä maanjäristyksen sattuessa. Kirkon Ulkomaanapu on rakentanut väliaikaisia koulutiloja 20 000 lapselle. Myös Plan on tukenut koulunkäynnin jatkumista väliaikaiskouluissa.

"Avustusjärjestöt ovat tehneet Nepalissa paljon työtä ja paljon on vielä tekemättä. Nepalin toipuminen historiallisen voimakkaista maanjäristyksistä tulee kestämään monta vuotta", toteaa Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Merja Färm.

Nepalin kehitys asuminenavustustyökatastrofiapu Nepal Kirkon UlkomaanapuPelastakaa Lapset ryPlan International SuomiSuomen Lähetysseura

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen
Nepalilainen Rohan Tamang on lähdössä Qatariin ansaitsemaan rahaa korjatakseen perheen maanjäristyksessä tuhoutuneen talon. Peltihökkelin ikkunassa hänen äitinsä Chameli Tamang.
(Kuva:
Bikram Rai
/
Arbetet Global
Arbetet Global
)

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa
Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa.
(Kuva:
Possible
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo.
(Kuva:
Ralph Combs
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.