Nepalin maanjäristyksen jälkiä korjataan yhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepalin maanjäristyksen jälkiä korjataan yhä

Vuosi järistyksen jälkeen miljoonat ovat yhä vailla kotia muun muassa viranomaisten hidastelun vuoksi.

Jopa miljoonia ihmisiä on yhä ilman kunnollista kotia Nepalin vajaa vuosi sitten tapahtuneen maanjäristyksen jäljiltä. He asuvat väliaikaisissa suojissa, romahtamaisillaan olevissa taloissa tai siltojen alla, kertovat avustusjärjestöt.

25.4.2015 tapahtunut 7,8 momenttimagnitudin maanjäristys vaati lähes 9 000 kuolonuhria ja tuhosi tai vahingoitti jopa lähes miljoonaa taloa. Lisätuhoa teki myös 12.5. maata ravisuttanut jälkijäristys.

Jälleenrakennus on takkuillut maan vaikea sisäpoliittisen tilanteen takia. Maassa on kiistelty pitkään perustuslaista, mikä johti lopulta viime syksynä kuukausia kestäneeseen Nepalin ja Intian väliseen rajasulkuun sekä polttoaine- ja lääkepulaan.

Lisäksi maan viranomaiset hidastelivat kansallisen jälleenrakentamisviranomaisen NRA:n muodostamisessa. Esimerkiksi Suomen Lähetysseura kertoo aloittaneensa hätäavun toimittamisen heti maanjäristyksen jälkeen mutta odottavansa nyt NRA:n ohjeita aloittaakseen varsinaisen jälleenrakennuksen tukemisen.

"NRA on nyt ilmoittanut olevansa loppusuoralla ohjeistuksen laatimisen kanssa. Tämä on odotettu uutinen. Maanjäristyksessä kotinsa menettäneet ovat viettäneet jo yhden sadekauden ja hyytävän kylmän talven väliaikaisissa asumuksissa. Pysyvien talojen rakentaminen olisi tärkeää aloittaa viipymättä", Suomen Lähetysseuran Nepalin tiedottaja Anni Takko kertoo.

Lähetysseuran mukaan 2,5 miljoonaa nepalilaista asuu yhä teltoissa tai peltimajoissa. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) mukaan ilman kunnollista kotia olisi neljä miljoonaa ihmistä. Kirkon Ulkomaanapu kertoo, että maasta puuttuu yhä myös tuhansia kouluja.

Monet suomalaiset järjestöt ovat toimittaneet apua Nepalin maanjäristysten uhreille. Pelastakaa Lapset on kouluttanut muun muassa kouluttanut 6 000 rakennustyöläistä, jotta uudelleenrakennetuista taloista tulisi kestävämpiä maanjäristyksen sattuessa. Kirkon Ulkomaanapu on rakentanut väliaikaisia koulutiloja 20 000 lapselle. Myös Plan on tukenut koulunkäynnin jatkumista väliaikaiskouluissa.

"Avustusjärjestöt ovat tehneet Nepalissa paljon työtä ja paljon on vielä tekemättä. Nepalin toipuminen historiallisen voimakkaista maanjäristyksistä tulee kestämään monta vuotta", toteaa Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Merja Färm.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia