Uutiset Nepalin kehitys

Nepalin jälleenrakennus ontuu

Maan jälleenrakennus on ollut hidasta huonon hallinnon ja monsuunikauden vuoksi. Hallitus ei ole onnistunut vieläkään käyttämään maalle myönnettyjä avustusrahoja.
(Kuva: Edward Dalmulder / cc 2.0)

Nepalin tuhoisista maanjäristyksistä on kulunut jo neljä kuukautta, mutta maan hallitus ei ole vieläkään onnistunut käyttämään jälleenrakentamiseen suunnattuja avustusrahoja.

Useat valtiot ja kansalaisjärjestöt myönsivät kaksi kuukautta sitten Nepalille 3,6 miljardia euroa avustustöihin.

"Myönnän, että hallituksen reaktio on ollut hidas", sanoo maan jälleenrakennusviraston päällikkö Govind Raj Pokharel.

Phokarelin mukaan viive johtuu siitä, että ministeriöiden käsittelyajat ovat venyneet, mutta myös monsuunikausi on hankaloittanut työtä. Hallitusta on kritisoitu huonosta hallinnosta, byrokratriasta ja koordinoinnin puutteesta, jonka vuoksi apua ei ole saatu kanavoitua tehokkaasti.

Maanjäristyksessä kuoli noin 8900 ihmistä ja 600 000 rakennusta vaurioitui. Jälleenrakennus on monin paikoin vielä alkutekijöissä, eikä apu ole saavuttanut vieläkään kaikkia.  Arviolta 139 syrjäistä kylää vaikeakulkuisen vuoriston uumenissa on vieläkin vailla apua ja näin ollen noin 150 000 syrjäseudun ihmistä on vieläkin ilman hätäsuojaa ja ruoka-apua.

Monsuunikausi on vaikeuttanut työtä, sillä rankat sateet ovat huonontaneet jo entisestään vaikeakulkuisia teitä. Sateet saattavat aiheuttaa myös laajoja maanvyörymiä, jolloin avun toimittaminen maateitse on mahdotonta.

"Ilmateitse vietävä apu on näin ollen ratkaisevan tärkeää, jotta avustustöitä voidaan jatkaa", kommentoi humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

YK:n humanitaarinen ilma-apu (UNHAS) raportoi kuitenkin vastikään, että sen rahoitus uhkaa loppua.

Nepalin kehitys avustustyöYK Nepal

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen
Nepalilainen Rohan Tamang on lähdössä Qatariin ansaitsemaan rahaa korjatakseen perheen maanjäristyksessä tuhoutuneen talon. Peltihökkelin ikkunassa hänen äitinsä Chameli Tamang.
(Kuva:
Bikram Rai
/
Arbetet Global
Arbetet Global
)

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa
Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa.
(Kuva:
Possible
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo.
(Kuva:
Ralph Combs
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.