Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.

Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa. Kuva: Possible, Flickr.com / CC BY 2.0.

Nepal on säätänyt lain, jonka mukaan naisten eristäminen kuukautisten aikana on pian rikos.

Korkein oikeus kielsi chhaupadiksi kutsutun hinduperinteen jo vuonna 2005, mutta sitä on silti harjoitettu maan syrjäisissä länsiosissa. Nyt chhaupadista voi saada kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen sekä noin 25 euron suuruisen sakon, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Chhaupadin taustalla on uskomus siitä, että naiset ovat kuukautisten aikana epäpuhtaita. Heidät lähetetään kodin ulkopuolelle eläinsuojaan tai majaan, mikä altistaa heidät raiskauksille, villieläinten hyökkäyksille ja kylmyydelle. Perinne rajoittaa myös tyttöjen koulunkäyntiä. Chhaupadiin kuuluu myös kielto juoda maitoa kuukautisten aikana, samoin ruuan vähentäminen naisilta ja tytöiltä.

Viimeisen vuoden aikana kaksi nuorta naista on kuollut eristyksessä ollessaan, toinen käärmeenpureman ja toinen tukehtumiseen sytytettyään tulen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ottaneet kiellon tyytyväisinä vastaan, mutta ne muistuttavat, että sitä on myös toteutettava.

”Todellisen muutoksen aikaansaamiseksi hallituksen pitäisi kouluttaa yhteisöjä, murtaa myytit kuukautisista ja auttaa kehittämään sosiaalisia normeja, jotka stigmatisoivat chhaupadin. Hallituksen vapaaehtoisten terveystyöntekijöiden verkosto olisi erinomainen väline tähän tehtävään”, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Heather Barr.

Lain onkin tarkoitus tulla voimaan vasta vuoden kuluttua, sillä hallitus haluaa ensin lisätä tietoisuutta ennen kuin toimenpiteet alkavat, kertoi lain säätämisestä vastanneen paneelin puheenjohtaja Krishna Bhakta Pokharel uutistoimisto Reutersille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia