Uutiset Nepalin kehitys

Nepal köyhyyden kimpussa – jaossa "köyhän henkilökortti"

Juna Bhujel ja kymmenettuhannet muut Nepalin maanjäristyksen uhrit odottavat, että heidät määritellään virallisesti köyhiksi.
Nepalilainen Juna Bhujel (keskellä kasvot kameraan päin) osallistui kotikylänsä Mankhan asukkaiden kokoontumiseen, jossa paheksuttiin sitä, ettei maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen ole saatu valtion tukea. (Kuva: Renu Kshetry / IPS)

(IPS) -- Viisihenkinen Bhujelin perhe asuu Sindupalchowkin alueella 85 kilometriä koilliseen Nepalin pääkaupungista Katmandusta. Kotinsa huhtikuun 2015 maanjäristyksessä menettänyt perhe on yhä tilapäismajoituksessa ja odottaa valtiolta tukea uuden talon rakentamiseen.

Juna Bhujel, 55, menetti miniänsä maanjäristyksessä mutta onnistui pelastamaan kaksivuotiaan pojanpoikansa, joka oli jäänyt puristuksiin äitinsä ruumiin alle.

Perheen pääelättäjänä ollut Bhujelin poika lähti pian järistyksen jälkeen etsimään töitä Malesiasta, ja matka rahoitettiin kalliskorkoisella lainalla. Hänestä ei ole kuultu sen koommin. Perhe saa tuloja vain, jos Bhujelin mies löytää satunnaisia rakennustöitä.

"Olin jo ennestään köyhä, sillä pieni maapalstamme tuotti ruokaa vain kolmen kuukauden tarpeiksi, ja nyt meillä ei ole edes taloa. Jos en saa tukea omalta hallitukseltani, niin keneltä siten?" ihmettelee Bhujel, joka on kotikylänsä Mankhan kehityskomitean jäsen.

Köyhille oma henkilökortti

Kymmenettuhannet Nepalin maanjäristyksen uhrit odottavat Bhujelin tavoin, että heidät määritellään virallisesti köyhiksi. Neljännes Nepalin 25 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alla, mutta valtion tavoitteena on pienentää osuus viiteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Valtio alkaa huhtikuussa jakaa "köyhän henkilökorttia", joka oikeuttaa tiettyihin sosiaalietuihin. Aluksi kortin saa 395 000 perhettä 25 alueella, mutta tarkoitus on kattaa vähitellen maan kaikki 75 aluetta. Köyhyyden kitkemistä Nepalista hidastaa hankkeiden monilukuisuus ja sirpaleisuus. Eri ministeriöissä on käynnissä kaikkiaan 44 köyhyysohjelmaa.

Osuuskunnista ja köyhyyden vähentämisestä vastaava ministeri Hriday Ram Thani on ehdottanut kaikkien hankkeiden yhdistämistä oman ministeriönsä alaisuuteen, jotta niiden tuloksia pystyttäisiin mittaamaan.

Katseet maatalouteen

Nepalin budjetista käytetään 2–3 prosenttia vuodessa sosiaalitukiin, joiden saajina on 8 prosenttia väestöstä.

Valtion suunnittelukomitean köyhyydenvähentämisosaston johtaja Mahesh Kharel kaipaa hänkin tukitoimiin kokonaisnäkemystä ja hankkeita, jotka tuovat konkreettista parannusta vähävaraisten elämään. "Kohentamalla maataloutta voimme nostaa köyhimpien elintasoa", hän uskoo.

Nepalilaisista kaksi kolmasosaa saa elantonsa maataloudesta. Tänä vuonna aloitettu maatalouden kehittämisstrategia keskittyy maa- ja karjatalouden paikallisiin ongelmiin, joita riittää teiden kunnosta keinokasteluun ja tuotteiden markkinointiin, Kharel kertoo.

"Koska 65 prosenttia nepalilaisten tuloista menee ruokaan, kehityshankkeiden pitää kytkeytyä ruokaturvaan", Nepalin köyhyydenvähentämisrahaston entinen varapuheenjohtaja Janak Raj Joshi muistuttaa.

Nepalin kehitys köyhyyspolitiikkahallinto Nepal Suomen IPS

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen
Nepalilainen Rohan Tamang on lähdössä Qatariin ansaitsemaan rahaa korjatakseen perheen maanjäristyksessä tuhoutuneen talon. Peltihökkelin ikkunassa hänen äitinsä Chameli Tamang.
(Kuva:
Bikram Rai
/
Arbetet Global
Arbetet Global
)

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa
Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa.
(Kuva:
Possible
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo.
(Kuva:
Ralph Combs
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.