Uutiset Nepalin kehitys

Nepal köyhyyden kimpussa – jaossa "köyhän henkilökortti"

Juna Bhujel ja kymmenettuhannet muut Nepalin maanjäristyksen uhrit odottavat, että heidät määritellään virallisesti köyhiksi.
Nepalilainen Juna Bhujel (keskellä kasvot kameraan päin) osallistui kotikylänsä Mankhan asukkaiden kokoontumiseen, jossa paheksuttiin sitä, ettei maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen ole saatu valtion tukea. (Kuva: Renu Kshetry / IPS)

(IPS) -- Viisihenkinen Bhujelin perhe asuu Sindupalchowkin alueella 85 kilometriä koilliseen Nepalin pääkaupungista Katmandusta. Kotinsa huhtikuun 2015 maanjäristyksessä menettänyt perhe on yhä tilapäismajoituksessa ja odottaa valtiolta tukea uuden talon rakentamiseen.

Juna Bhujel, 55, menetti miniänsä maanjäristyksessä mutta onnistui pelastamaan kaksivuotiaan pojanpoikansa, joka oli jäänyt puristuksiin äitinsä ruumiin alle.

Perheen pääelättäjänä ollut Bhujelin poika lähti pian järistyksen jälkeen etsimään töitä Malesiasta, ja matka rahoitettiin kalliskorkoisella lainalla. Hänestä ei ole kuultu sen koommin. Perhe saa tuloja vain, jos Bhujelin mies löytää satunnaisia rakennustöitä.

"Olin jo ennestään köyhä, sillä pieni maapalstamme tuotti ruokaa vain kolmen kuukauden tarpeiksi, ja nyt meillä ei ole edes taloa. Jos en saa tukea omalta hallitukseltani, niin keneltä siten?" ihmettelee Bhujel, joka on kotikylänsä Mankhan kehityskomitean jäsen.

Köyhille oma henkilökortti

Kymmenettuhannet Nepalin maanjäristyksen uhrit odottavat Bhujelin tavoin, että heidät määritellään virallisesti köyhiksi. Neljännes Nepalin 25 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alla, mutta valtion tavoitteena on pienentää osuus viiteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Valtio alkaa huhtikuussa jakaa "köyhän henkilökorttia", joka oikeuttaa tiettyihin sosiaalietuihin. Aluksi kortin saa 395 000 perhettä 25 alueella, mutta tarkoitus on kattaa vähitellen maan kaikki 75 aluetta. Köyhyyden kitkemistä Nepalista hidastaa hankkeiden monilukuisuus ja sirpaleisuus. Eri ministeriöissä on käynnissä kaikkiaan 44 köyhyysohjelmaa.

Osuuskunnista ja köyhyyden vähentämisestä vastaava ministeri Hriday Ram Thani on ehdottanut kaikkien hankkeiden yhdistämistä oman ministeriönsä alaisuuteen, jotta niiden tuloksia pystyttäisiin mittaamaan.

Katseet maatalouteen

Nepalin budjetista käytetään 2–3 prosenttia vuodessa sosiaalitukiin, joiden saajina on 8 prosenttia väestöstä.

Valtion suunnittelukomitean köyhyydenvähentämisosaston johtaja Mahesh Kharel kaipaa hänkin tukitoimiin kokonaisnäkemystä ja hankkeita, jotka tuovat konkreettista parannusta vähävaraisten elämään. "Kohentamalla maataloutta voimme nostaa köyhimpien elintasoa", hän uskoo.

Nepalilaisista kaksi kolmasosaa saa elantonsa maataloudesta. Tänä vuonna aloitettu maatalouden kehittämisstrategia keskittyy maa- ja karjatalouden paikallisiin ongelmiin, joita riittää teiden kunnosta keinokasteluun ja tuotteiden markkinointiin, Kharel kertoo.

"Koska 65 prosenttia nepalilaisten tuloista menee ruokaan, kehityshankkeiden pitää kytkeytyä ruokaturvaan", Nepalin köyhyydenvähentämisrahaston entinen varapuheenjohtaja Janak Raj Joshi muistuttaa.

Nepalin kehitys köyhyyspolitiikkahallinto Nepal Suomen IPS

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.