Uutiset Lasten oikeudet

Neljäsosa lapsista kärsii lähivuosikymmeninä vesipulasta

YK:n lastenjärjestön Uniefin raportin mukaan vuoteen 2040 mennessä lähes 600 miljoonaa lasta kärsii äärimmäisen niukoista vesivaroista.
Vesipulasta kärsitään muun muassa pakolaisleirillä Pohjois-Darfurissa Sudanissa. (Kuva: UN Photo/Albert González Farran / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes 600 miljoonaa maailman lasta, noin neljäsosa kaikista, elää vuoteen 2040 mennessä alueilla, joilla vesivarat ovat äärimmäisen niukat, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan. Tänään maailman vesipäivänä julkaistun raportin mukaan jo nyt 36 maassa kärsitään vesivarojen vakavasta ylikuormituksesta.

Vesipula johtuu väestönkasvusta sekä kulutuksen lisääntymisestä kaupungistumisen ja teollistumisen vuoksi. Muun muassa lihansyönnin kasvu lisää vedenkulutusta, raportissa muistutetaan. Tilannetta pahentavat myös konfliktit sekä etenkin ilmastonmuutos.

Lasten kannalta vesipulalla on vakavat vaikutukset. Likainen vesi aiheuttaa ripulitauteja, ja kuivuudesta kärsivillä alueilla lapset eivät välttämättä pääse kouluun, koska he joutuvat etsimään vettä. Vedenhakumatkoilla tytöt saattavat altistua ahdistelulle. Eniten kärsivät jo valmiiksi heikossa asemassa olevat lapset.

Raportissa suositellaan muun muassa uusien vesilähteiden etsimistä ja uusien veden säilöntätapojen kehittämistä paikallistasolla.

Yhteensä maailmassa on tällä hetkellä noin 663 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole puhdasta vettä käytössään. Päivittäin kuolee yli 800 alle 5-vuotiasta lasta likaisen veden, huonon sanitaation ja hygienian aiheuttamaan ripuliin.

Lasten oikeudet lapsetvesi ja viemäröintiilmastonmuutos Suomen UNICEF

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Lääkepurkki ja tabletteja
Kalliiden patentoitujen lääkkeiden sijaan kehitysmaissa joudutaan usein turvautumaan halpoihin kopioihin, joiden sisältämistä lääkeaineista ja niiden pitoisuuksista ei ole varmuutta.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Bakteerit kamppailevat yhä sitkeämmin lääkkeitä vastaan – ”lyhyesti sanottuna lääkkeet eivät tehoa”

Tulevaisuudessa monet ”menneisyyden taudit”, kuten tuberkuloosi ja kolera, voivat käydä yhtä vaarallisiksi kuin aiemmin, sillä tauteja on nykyisin yhä vaikeampi nujertaa antibioottien avulla.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa. (Kuva: Asian Development Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kädet yhdessä
Radi-Aid-palkinnolla halutaan vähentää avustuskampanjoiden stereotypioita.(Kuva: Paul Taylor / CC BY-ND 2.0)

Parhaat ja pahimmat hyväntekeväisyysvideot valittu – ”tämä on kirjaimellisesti köyhyysturismia”

Norjalaisjärjestö palkitsi brittilaulaja Ed Sheeranin tähdittämän videon huonoimman hyväntekeväisyysvideon palkinnolla. Myös muut julkkisvideot saavat kritiikkiä, mutta järjestöjen mukaan niillä myös kerätään paljon rahaa.