Uutiset Lasten oikeudet

Neljäsosa lapsista kärsii lähivuosikymmeninä vesipulasta

YK:n lastenjärjestön Uniefin raportin mukaan vuoteen 2040 mennessä lähes 600 miljoonaa lasta kärsii äärimmäisen niukoista vesivaroista.
Vesipulasta kärsitään muun muassa pakolaisleirillä Pohjois-Darfurissa Sudanissa. (Kuva: UN Photo/Albert González Farran / CC BY-NC-ND 2.0)

Lähes 600 miljoonaa maailman lasta, noin neljäsosa kaikista, elää vuoteen 2040 mennessä alueilla, joilla vesivarat ovat äärimmäisen niukat, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan. Tänään maailman vesipäivänä julkaistun raportin mukaan jo nyt 36 maassa kärsitään vesivarojen vakavasta ylikuormituksesta.

Vesipula johtuu väestönkasvusta sekä kulutuksen lisääntymisestä kaupungistumisen ja teollistumisen vuoksi. Muun muassa lihansyönnin kasvu lisää vedenkulutusta, raportissa muistutetaan. Tilannetta pahentavat myös konfliktit sekä etenkin ilmastonmuutos.

Lasten kannalta vesipulalla on vakavat vaikutukset. Likainen vesi aiheuttaa ripulitauteja, ja kuivuudesta kärsivillä alueilla lapset eivät välttämättä pääse kouluun, koska he joutuvat etsimään vettä. Vedenhakumatkoilla tytöt saattavat altistua ahdistelulle. Eniten kärsivät jo valmiiksi heikossa asemassa olevat lapset.

Raportissa suositellaan muun muassa uusien vesilähteiden etsimistä ja uusien veden säilöntätapojen kehittämistä paikallistasolla.

Yhteensä maailmassa on tällä hetkellä noin 663 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole puhdasta vettä käytössään. Päivittäin kuolee yli 800 alle 5-vuotiasta lasta likaisen veden, huonon sanitaation ja hygienian aiheuttamaan ripuliin.

Lasten oikeudet lapsetvesi ja viemäröintiilmastonmuutos Suomen UNICEF

Lue myös

Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.
Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.