Nälkäkatastrofi uhkaa Etelä-Sudania | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäkatastrofi uhkaa Etelä-Sudania

Lähes neljännes väestöstä kärsii ruokapulasta, vaikka nälkäkausi ei ole vielä edes alkanut.

Lähes neljännes Etelä-Sudanin väestöstä, noin 2,8 miljoonaa ihmistä, kärsii ruokapulasta. Katastrofin partaalla on ainakin 40 000 ihmistä, varoittivat YK-järjestöt tällä viikolla.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä lastenjärjestö Unicef ja elintarvikeohjelma WFP ovat huolissaan ruokaturvan heikkenemisestä, sillä meneillään on sadonkorjuun jälkeinen kausi, jolloin ruokaturva on perinteisesti paras mahdollinen. Varsinainen nälkäkausi alkaa yleensä vasta huhtikuussa.

Ruokapulan taustalla on Etelä-Sudanin joulukuusta 2013 asti jatkunut sisällissota. Osapuolet solmivat rauhansopimuksen viime elokuussa, mutta taistelut ovat siitä huolimatta jatkuneet. Tuhansia on kuollut ja yli 2,4 miljoonaa on paennut.

FAOn Etelä-Sudanin edustajan Serge Tissotin mukaan nälästä ei kärsitä vain suoraan konfliktista kärsivillä alueilla, vaan konflikti vaikuttaa ruokaturvaan myös inflaation sekä markkinoiden toiminnan vaikeutumisen kautta.

Monen tilanne on vaikea jo valmiiksi. Esimerkiksi Unityn osavaltiossa pakolaiset ovat tähänkin mennessä eläneet lähinnä kalalla ja lumpeilla. Kun kuiva kausi alkaa, tätäkään ruokaa ei enää ole saatavilla. Samaan aikaan karjanryöstely on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Jos ihmiset eivät saa apua, lähikuukausina koittaa katastrofi, järjestöt toteavat.

YK on hakenut Etelä-Sudanille hätäapuvetoomuksessaan tälle vuodelle noin 1,3 miljardin dollarin avustuspottia. Vasta kolme prosenttia on saatu kasaan. YK:n Etelä-Sudanin humanitaarinen koordinaattori Eugene Owusu sanoi tällä viikolla, että lähikuukausina tarvittaisiin 220 miljoonaa dollaria.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia