Nälkäisten määrä kääntyi kasvuun – ”hälytyskellot, joita ei ole varaa jättää huomiotta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisten määrä kääntyi kasvuun – ”hälytyskellot, joita ei ole varaa jättää huomiotta”

Nälästä kärsivien määrä on laskenut tasaisesti viime vuosina, mutta viime vuonna määrä kasvoi kymmenillä miljoonilla.

Ruoka-apua jonottavia ihmisiä Etiopiassa

Ruoka-avun jonottajia Etiopiassa hallituksen ruokkimiskeskuksessa maan somalialueella toukokuussa 2017. Etiopia on kärsinyt viime aikoina vaikeasta kuivuudesta. Kuva: Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 11 prosenttia maailman väestöstä, 815 miljoonaa ihmistä, kärsi viime vuonna nälästä. Määrä on kasvanut ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen, selviää YK:n vuosittaisesta ruokaturvaraportista.

Nälkäisten määrä kasvoi raportin mukaan edellisvuodesta 38 miljoonaa. Määrällisesti eniten nälkäisiä on Aasiassa, 520 miljoonaa. Prosentuaalisesti suurin osuus on Afrikassa, jossa viidenneksellä ihmisistä ei ole tarpeeksi ruokaa.

Nälkäisten määrän kasvu johtuu raportin mukaan pitkälti väkivaltaisten konfliktien sekä ilmastoon liittyvien äkillisten sääilmiöiden vaikutuksista. Esimerkiksi konfliktialueilla ihmiset kärsivät nälästä 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin muualla. Myös aliravittuja lapsia on erityisen paljon konfliktialueilla.

"Tämä on herättänyt hälytyskellot, joita meillä ei ole varaa jättää huomiotta: emme tule poistamaan nälkää ja kaikkia aliravitsemuksen muotoja vuoteen 2030 mennessä, ellemme huomioi kaikkia niitä tekijöitä, jotka heikentävät ruokaturvaa ja ravitsemusta. Rauhallisten ja osallistavien yhteiskuntien turvaaminen on välttämätön edellytys”, raportissa todetaan.

Raportti on ensimmäinen, joka julkaistaan sen jälkeen, kun YK vuonna 2015 hyväksyi kestävän kehityksen tavoitteet. Niihin kuuluu nälän poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi vielä vuonna 2014 YK kertoi, että nälkäisten määrä on laskenut yli 100 miljoonalla kymmenessä vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia