Nälkä uhkaa 14:ää miljoonaa eteläisessä Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkä uhkaa 14:ää miljoonaa eteläisessä Afrikassa

El Niñon pahentama kuivuus kurittaa maita, joissa lasten aliravitsemus on jo valmiiksi vakava ongelma.

Nälkä uhkaa 14:ää miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa, jossa El Niño -sääilmiö pahentaa muutenkin vaikeaa kuivuutta, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP). Alue on siirtymässä pian perinteiseen nälkäkauteen, joka koittaa ennen huhtikuun sadonkorjuuta. Monella aluetta sadetta on saatu vain vähän tai ei lainkaan, ja istutuskausi on paikoin jo mennyt ohi, järjestö kertoi eilen.

Malawissa nälästä kärsii järjestön mukaan 2,8 miljoonaa ihmistä, Madagaskarilla lähes 1,9 miljoonaa ja Zimbabwessa 1,5 miljoona. Lesotho on julistanut hätätilan, sillä kolmasosa sen väestöstä, 650 000 ihmistä, ei saa riittävästi ruokaa. Myös alueen perinteisenä vilja-aittana tunnettu Sambia on vaikeuksissa. Etelä-Afrikan on puolestaan jo aiemmin kerrottu kärsivän vuosikymmeniin pahimmasta kuivuudesta.

WFP:n mukaan erityisen huolestuttavaa on, että lasten krooninen aliravitsemus on yleistä jo valmiiksi monissa alueen maissa, joissa lasten lyhytkasvuisuusluvut ovat maailman pahimpia. Nyt tilanne uhkaa huonontua. Myös ruuan hinta on jo noussut, ja esimerkiksi Malawissa maissi maksaa 73 prosenttia tavallista enemmän.

Muutaman vuoden välein ilmaantuva sääilmiö El Niño on kurittanut itäistä ja eteläistä Afrikkaa sekä Keski-Amerikkaa viime kuukausina erityisen ärhäkästi. Ilmiö aiheuttaa osissa maailmaa kuivuutta ja osassa tulvia, ja WFP:n mukaan sen vaikutuspiirissä elää jopa yli 49 miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi itäisessä Afrikassa nälkä saattaa uhata jopa 15:tä miljoonaa ihmistä, osin El Niñon vuoksi.

Sääilmiön uskotaan laantuvan vuoden 2016 alkupuoliskon aikana.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia