Uutiset Afrikan ruokakriisi

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.
Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.
Kuivuus on saanut monet somalialaiset lähtemään liikkeelle. Khadija Ibrahim ja hänen tyttärensä myyvät pilkottuja kiviä saadakseen lisätuloja pakolaisleirillä Somalian Baidoassa. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0)

Yli 20 000 lasta yhdeksässä Somalian piirikunnassa on vaarassa kuolla nälkää lähikuukausina, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Sen sekä kahden muun humanitaarista apua maahan toimittavan järjestön selvityksen mukaan puolessa yhdeksästä piirikunnasta, joita ne tutkivat, vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi Matabanin alueella 9,5 prosenttia alle 5-vuotiaista on vakavasti aliravittuja.

Somaliaa ja muuta Itä-Afrikkaa kurittaa kuivuus, joka on tappanut laajalti karjaa ja pakottanut ihmisiä lähtemään kodeistaan maaseudulta kaupunkeihin. Maassa leviää myös kolera.

”Meillä ei ole mitään syötävää, kuten maitoa ja voita. Minulla oli 300 vuohta ja lammasta, mutta nyt näistä vain 30 on jäljellä”, kertoi viisi lastaan Pelastakaa Lasten hoitoyksikköön tuonut Jama.

Somaliassa ei ole vielä varsinaista nälänhätää, joka vaatii tiettyjen olosuhteiden täyttymisen. Järjestöjen mukaan aliravitsemuksen nopea yleistyminen viittaa kuitenkin siihen, että tietyillä aluilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet. Vuonna 2011 maan nälänhädässä kuoli noin 260 000 ihmistä.

”Viimeisimmät sateet ovat olleet epäsäännölliset, eivätkä ne ole olleet riittäviä maanviljelyyn. Perheet menettävät yhä vähäiset toimeentulonsa ja karjansa. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia jäljellä huolehtia lapsistaan, mikä osoittaa selkeästi, että nälänhätä on todellinen riski”, toteaa Hassan Noor Saadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Somalian apuun ravitaan noin 1,3 miljardia euroa, josta vasta runsas kolmannes on saatu kasaan. Suomessa apua keräävät muun muassa Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset.

Yhteensä Somaliassa 6,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Maailman ruokaohjelman arvion mukaan 363 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Afrikan ruokakriisi avustustyökatastrofiapulapsetruoka Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Boko Haramin vastaisia barrikadeja Nigeriassa

Koillis-Nigeriassa tikittää nälänhädän aikapommi

Boko Haramin väkivalta on ajanut yli kaksi miljoonaa nigerialaista kodeistaan. Se on luonut vaikean ruokakriisin, joka voi kärjistyä nälänhädäksi hetkellä minä hyvänsä.
Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.
Drought victims in Ethiopia

Kuivuus ajanut satojatuhansia pakosalle Etiopiassa

Maan sisäisten pakolaiset leirit ovat täyttyneet, kun karjansa menettäneet ja muut kuivuudesta kärsivät ovat lähteneet liikeelle. Samaan aikaan Etiopia ottaa vastaan myös naapurimaiden pakolaisia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.