Uutiset Afrikan ruokakriisi

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.
Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.
Kuivuus on saanut monet somalialaiset lähtemään liikkeelle. Khadija Ibrahim ja hänen tyttärensä myyvät pilkottuja kiviä saadakseen lisätuloja pakolaisleirillä Somalian Baidoassa. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0 )

Yli 20 000 lasta yhdeksässä Somalian piirikunnassa on vaarassa kuolla nälkää lähikuukausina, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Sen sekä kahden muun humanitaarista apua maahan toimittavan järjestön selvityksen mukaan puolessa yhdeksästä piirikunnasta, joita ne tutkivat, vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi Matabanin alueella 9,5 prosenttia alle 5-vuotiaista on vakavasti aliravittuja.

Somaliaa ja muuta Itä-Afrikkaa kurittaa kuivuus, joka on tappanut laajalti karjaa ja pakottanut ihmisiä lähtemään kodeistaan maaseudulta kaupunkeihin. Maassa leviää myös kolera.

”Meillä ei ole mitään syötävää, kuten maitoa ja voita. Minulla oli 300 vuohta ja lammasta, mutta nyt näistä vain 30 on jäljellä”, kertoi viisi lastaan Pelastakaa Lasten hoitoyksikköön tuonut Jama.

Somaliassa ei ole vielä varsinaista nälänhätää, joka vaatii tiettyjen olosuhteiden täyttymisen. Järjestöjen mukaan aliravitsemuksen nopea yleistyminen viittaa kuitenkin siihen, että tietyillä aluilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet. Vuonna 2011 maan nälänhädässä kuoli noin 260 000 ihmistä.

”Viimeisimmät sateet ovat olleet epäsäännölliset, eivätkä ne ole olleet riittäviä maanviljelyyn. Perheet menettävät yhä vähäiset toimeentulonsa ja karjansa. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia jäljellä huolehtia lapsistaan, mikä osoittaa selkeästi, että nälänhätä on todellinen riski”, toteaa Hassan Noor Saadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Somalian apuun ravitaan noin 1,3 miljardia euroa, josta vasta runsas kolmannes on saatu kasaan. Suomessa apua keräävät muun muassa Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset.

Yhteensä Somaliassa 6,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Maailman ruokaohjelman arvion mukaan 363 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Afrikan ruokakriisi avustustyökatastrofiapulapsetruoka Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Boko Haramin vastaisia barrikadeja Nigeriassa
Turvallisuusjoukkojen rakentamien barrikadien on tarkoitus toimia suojana Boko Haramin hyökätessä Koillis-Nigeriassa.
(Kuva:
Ahmed Usman
/
IPS
)

Koillis-Nigeriassa tikittää nälänhädän aikapommi

Boko Haramin väkivalta on ajanut yli kaksi miljoonaa nigerialaista kodeistaan. Se on luonut vaikean ruokakriisin, joka voi kärjistyä nälänhädäksi hetkellä minä hyvänsä.
Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.
Naiset jonottivat ruokaa Somalian Mogadishussa ruokakeskuksessa maaliskuussa.
(Kuva:
AMISOM Photo / Tobin Jones
/
CC0 1.0
)

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.
Drought victims in Ethiopia
Kuivuus on ajanut satojatuhansia etiopialaisia pakolaisiksi omassa maassaan. Nämä naiset ja lapset elävät Somalin alueella Goden kaupungin lähistöllä.
(Kuva:
James Jeffrey
/
IPS
)

Kuivuus ajanut satojatuhansia pakosalle Etiopiassa

Maan sisäisten pakolaiset leirit ovat täyttyneet, kun karjansa menettäneet ja muut kuivuudesta kärsivät ovat lähteneet liikeelle. Samaan aikaan Etiopia ottaa vastaan myös naapurimaiden pakolaisia.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.