Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.

Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.

Naiset jonottivat ruokaa Somalian Mogadishussa ruokakeskuksessa maaliskuussa. Kuva: AMISOM Photo / Tobin Jones / CC0 1.0.

Humanitaarinen kriisi pahenee Somaliassa, jossa yli kuusi miljoonaa ihmistä kärsii nälästä. Vain noin kolme miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-annoksia, ja kuivuuden vaikutusten torjumiseen tarvitusta rahasummasta uupuu yhä yli noin puolet, noin 831 miljoonaa dollaria, eli noin 747 miljoonaa euroa, kertoi YK:n pääsihteerin Somalia-varaedustaja Raisedon Zenenga tällä viikolla.

Somaliaa kurittaa kuivuus, joka on tappanut laajalti karjaa ja pakottanut ihmisiä lähtemään kodeistaan maaseudulta kaupunkeihin. Zenengan mukaan kriisi on pahentunut nopeammin kuin alun perin ennustettiin.

”Humanitaaristen toimijoiden toiminta on tähän mennessä torjunut nälänhädän, mutta kriisi tuskin lievenee kovin pian. Humanitaarisen avun tarve kasvaa nopeammin kuin reaktioiden vauhti”, Zenenga sanoo YK:n tiedotteessa.

YK on varoittanut koko vuoden nälänhädän uhasta Somaliassa, Koillis-Nigeriassa, Etelä-Sudanissa ja Jemenissä. Tällä viikolla oman varoituksensa antoi myös YK:n alainen Maailman ruokaturvakomitea.

Nälkäkuoleman partaalla on neljässä maassa yhteensä yli 20 miljoonaa ihmistä. Osiin Etelä-Sudania on jo julistettu nälänhätä, muualla ollaan lähellä. Kuivuuden lisäksi Jemenissä ja Somaliassa riehuu kolera.

”Pitkään kestänyt kuivuus on heikentänyt Itä-Afrikan väestön terveyttä jo pitkään. Sateiden alkaminen ei lopeta nälkää heti, sillä pellot alkavat tuottaa vasta kuukausien kuluttua, valtaosa karjasta on menehtynyt ja tuhannet ovat vaarassa sairastua tartuntatauteihin. Nyt on aika toimia, jotta ihmisten ja varsinkin lasten menehtyminen aliravitsemukseen ja tartuntatauteihin saadaan estettyä”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustaja, infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki järjestön tiedotteessa.

SPR on aloittanut hätäapukeräyksen kuivuuden uhrien auttamiseksi Itä-Afrikassa ja Jemenissä. Rahoilla muun muassa välitetään käteisavustusta somalialaisille perheille. Heistä monilla ei ole varaa ostaa ruokaa, jota kuitenkin on yhä markkinoilla saatavilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia