Uutiset

Naisten ympärileikkaukset vähentyneet Mauritaniassa

Mauritaniassa on herätty taistelemaan naisten sukuelinten silpomista vastaan.
(Kuva: zbili / Flickr.com / cc 2.0)

Tyttöjen ympärileikkausten vähentämiseen tähtäävä työ tuottaa tulosta Länsi-Afrikan Mauritaniassa. Asenteet ovat hiljalleen muuttuneet, mutta kampanjoijilla on vielä paljon tehtävää. Maassa kaksi kolmesta tytöstä on ympärileikattu.

Vuonna 2007 Mauritaniassa tehty terveystutkimus osoitti, että noin 70 prosenttia tytöistä ja naisista oli ympärileikattu. Yleensä toimenpiteen tekee perinteinen synnytysavustaja lapsen ollessa alle viisivuotias. Tärkeimpinä syinä sukuelinten silpomiseen mainittiin uskonto, siveellisyys sekä esteettiset syyt. Tutkimuksessa kävi ilmi, että ympärileikkaukset ovat harvinaisempia hyvin koulutetuissa perheissä.

Mauritaniassa kampanjoidaan maanlaajuisesti sukuelinten silpomista vastaan. Tukensa antaneet lääkärit, kansalaisaktivistit ja uskonnolliset johtajat korostavat ympärileikkausten haittoja naisille. Toimenpide aiheuttaa muun muassa kipua, lapsettomuutta sekä runsasta verenvuotoa, johon saattaa jopa kuolla.

Osa islamilaisista uskonnollisista johtajista on julkaissut fatwan, uskonnollisen lausuman, joka kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen. Perusteena ovat lääkärien tiedot toimenpiteen terveysriskeistä ja se, että islam korostaa ihmisarvon kunnioittamista.

"Pidämme tätä käytäntöä perinteisessä muodossaan kiellettynä, koska se aiheuttaa vahinkoa, ja vetoamme hallinto- ja oikeusviranomaisiin, jotta he puuttuisivat käytäntöä yhä jatkavien toimintaan", sanoo Mauritanian pääkaupungin Nouakchottin vanhan moskeijan imaami Hademine Ould Saleck. Hänen mukaansa uskonnollinen kielto on saanut tukea muilta muslimijohtajilta kahdeksassa muussa Länsi-Afrikan maassa.

Maaliskuussa 35 ympärileikkauksia tehnyttä naista ilmoitti lopettavansa niiden tekemisen. Silpomisen terveysriskeistä kertoneet lääkärit ja teologit saivat heidät muuttamaan mieltään, kertoo sosiaali-, lapsi- ja perheministeriössä työskentelevä Khatto Mint Jiddou.

Toimenpiteestä luopumiseen kannustetaan monin keinoin. Kieltäytyneet synnytysavustajat asetetaan etusijalle, kun myönnetään lainoja uusien tulonlähteiden hankkimisen tueksi. Heille tarjotaan myös mahdollisuutta päästä oppimaan luku- ja kirjoitustaitoa.

Vaikka naisten ympärileikkaus on Mauritaniassa yhä yleistä, asenteiden muutos näkyy etenkin koulutetuissa kaupunkilaisperheissä. Kampanjan haasteena onkin saada viesti paimentolaisyhteisöihin, joiden kulttuurissa naisten ympärileikkaukset ovat yhä yleisiä.

uskontoterveyskulttuuritieto Mauritania

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.