Uutiset Naisten oikeudet

Naispäättäjien määrä polkee paikallaan – Suomessa suoranainen romahdus

Parlamenttienvälisen liiton ja YK:n tasa-arvojärjestön julkaisemien tilastojen mukaan alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia.
(Kuva: Joe Gratz / CC0 1.0)

Naisten määrä maailman hallituksissa ja parlamenteissa on noussut viime vuosina hitaasti. Vuoteen 2015 verrattuna on tapahtunut vain pieniä parannuksia, käy ilmi Parlamenttienvälinen liiton (IPU) sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Maaliskuussa julkaistun naisten poliittisen osallistumisen maailmankartan mukaan naisia on kansanedustajista 23,3 prosenttia ja ministereistä 18,3 prosenttia. Kansanedustajien osuus on noussut vuoteen 2015 verrattuna alle prosenttiyksikön, ministerin määrä vain muutamalla ministerillä. Raportin tiedot perustuvat tämän vuoden tammikuun ensimmäiseen päivään.

"Tämä data kertoo vahvasti, että naisten ääni puuttuu edelleen politiikasta", toteaa UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka Suomen UN Womenin julkaisemassa tiedotteessa.

Eniten naisministereitä on Bulgariassa, Ranskassa, Nicaraguassa, Ruotsissa ja Kanadassa, joissa osuus on yli 50 prosenttia. Syynä on selvä poliittinen sitoutuminen korkeimmalla poliittisella tasolla sekä aito sukupuolisensitiivinen poliittinen kulttuuri. Esimerkiksi Ruotsilla on maailman ensimmäinen feministiseksi julistautunut hallitus, IPU toteaa tiedotteessaan.

Huonoa kehitystä on tapahtunut esimerkiksi Suomessa ja Kap Verdessä, jotka vielä vuonna 2015 olivat ensimmäisellä ja toisella sijalla. Nyt Suomen naisministerien osuus on aiemman 62,5 prosentin sijasta 38,5, ja se on pudonnut sijalle 14.

Maita, joissa ei ole yhtään naisministeriä, oli tutkimushetkellä yhteensä 13. Osassa ministerinimitykset olivat kuitenkin tutkimushetkellä kesken. Naisministerittömiä maita ovat esimerkiksi Brunei, Unkari, Pakistan, Saudi-Arabia ja San Marino. 

Naiset myös saavat hallituksissa usein niin sanottuja "pehmeitä" salkkuja, kuten naisia ja lapsia koskettavien asioiden salkkuja, katsauksesta selviää. Tänä vuonna naisilla on kuitenkin eniten ympäristöön, luonnonvaroihin ja energiaan liittyviä salkkuja. Samaan aikaan taas yhä useammalla miehellä on tasa-arvoministerin salkku.

Naispuolisia kansanedustajia puolestaan on eniten Ruandassa, Boliviassa, Kuubassa, Islannissa ja Nicaraguassa, joista kahdessa ensimmäisessä yli puolet. Nolla naisparlamentaarikkoa on Mikronesiassa, Qatarissa, Vanuatussa ja Jemenissä.

Naisten oikeudet genderpolitiikkademokratia Suomen UN Women

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.