Uutiset Naisten oikeudet

Naispäättäjien määrä polkee paikallaan – Suomessa suoranainen romahdus

Parlamenttienvälisen liiton ja YK:n tasa-arvojärjestön julkaisemien tilastojen mukaan alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia.
(Kuva: Joe Gratz / CC0 1.0)

Naisten määrä maailman hallituksissa ja parlamenteissa on noussut viime vuosina hitaasti. Vuoteen 2015 verrattuna on tapahtunut vain pieniä parannuksia, käy ilmi Parlamenttienvälinen liiton (IPU) sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tuoreesta tilastokatsauksesta.

Maaliskuussa julkaistun naisten poliittisen osallistumisen maailmankartan mukaan naisia on kansanedustajista 23,3 prosenttia ja ministereistä 18,3 prosenttia. Kansanedustajien osuus on noussut vuoteen 2015 verrattuna alle prosenttiyksikön, ministerin määrä vain muutamalla ministerillä. Raportin tiedot perustuvat tämän vuoden tammikuun ensimmäiseen päivään.

"Tämä data kertoo vahvasti, että naisten ääni puuttuu edelleen politiikasta", toteaa UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka Suomen UN Womenin julkaisemassa tiedotteessa.

Eniten naisministereitä on Bulgariassa, Ranskassa, Nicaraguassa, Ruotsissa ja Kanadassa, joissa osuus on yli 50 prosenttia. Syynä on selvä poliittinen sitoutuminen korkeimmalla poliittisella tasolla sekä aito sukupuolisensitiivinen poliittinen kulttuuri. Esimerkiksi Ruotsilla on maailman ensimmäinen feministiseksi julistautunut hallitus, IPU toteaa tiedotteessaan.

Huonoa kehitystä on tapahtunut esimerkiksi Suomessa ja Kap Verdessä, jotka vielä vuonna 2015 olivat ensimmäisellä ja toisella sijalla. Nyt Suomen naisministerien osuus on aiemman 62,5 prosentin sijasta 38,5, ja se on pudonnut sijalle 14.

Maita, joissa ei ole yhtään naisministeriä, oli tutkimushetkellä yhteensä 13. Osassa ministerinimitykset olivat kuitenkin tutkimushetkellä kesken. Naisministerittömiä maita ovat esimerkiksi Brunei, Unkari, Pakistan, Saudi-Arabia ja San Marino. 

Naiset myös saavat hallituksissa usein niin sanottuja "pehmeitä" salkkuja, kuten naisia ja lapsia koskettavien asioiden salkkuja, katsauksesta selviää. Tänä vuonna naisilla on kuitenkin eniten ympäristöön, luonnonvaroihin ja energiaan liittyviä salkkuja. Samaan aikaan taas yhä useammalla miehellä on tasa-arvoministerin salkku.

Naispuolisia kansanedustajia puolestaan on eniten Ruandassa, Boliviassa, Kuubassa, Islannissa ja Nicaraguassa, joista kahdessa ensimmäisessä yli puolet. Nolla naisparlamentaarikkoa on Mikronesiassa, Qatarissa, Vanuatussa ja Jemenissä.

Naisten oikeudet genderpolitiikkademokratia Suomen UN Women

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.