Uutiset Naisten oikeudet

Naisille ja tytöille halutaan lisää hyötyjä innovaatioista ja teknologiasta

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Tyttöjä tietokoneella
Naiset käyttävät nettiä harvemmin kuin miehet. UN Women haluaa siihen muutoksen. (Kuva: Eric Bridiers / U.S. Mission Geneva / CC BY-ND 2.0)

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä sen kumppanit ovat muodostaneet uuden yhteenliittymän, jonka tavoitteena on, että teknologia ja innovaatiot hyödyttäisivät enemmän naisia ja tyttöjä.

Mukana on on 22 kumppania, jotka edustavat yksityistä sektoria, kansalaisjärjestöjä sekä akateemisia instituutioita.

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä. Ne voivat vapauttaa naiset eristyksistä ja luoda heidän innovatiivisille ideoilleen ja tuotteilleen markkinat. Tämä on tärkeä etu tasa-arvon ja naisten voimaannuttamisen kannalta, mutta se tuo myös laajempia hyötyjä yhteiskunnalle”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

Kaksi vuotta toimivan yhteenliittymän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta erityisesti sellaisista teknologisista innovaatioista, jotka tyydyttävät naisten ja tyttöjen tarpeita. Tavoitteena on myös tunnistaa, mitä esteitä on olemassa naisten ja tyttöjen etenemiselle innovaatio- ja teknologia-alalla sekä yrittäjyydessä, ja puuttua niihin.

Esimerkiksi YK:n televiestintäjärjestö ITU:n mukaan nettiä käyttävien naisten osuus on maailmanlaajuisesti 12 prosenttia alhaisempi kuin miesten. UN Womenin mukaan myös kännykänkäytössä on sukupuolikuilu. Sen sulkeminen lisäisi naisten mahdollisuuksia saada esimerkiksi terveys-, rahoitus- ja koulutuspalveluita sekä loisi myös kännykkäteollisuudelle suuremmat markkinat.

Global Innovation Coalition for Changeksi nimetty liittouma julkistettiin viime viikolla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternet Suomen UN Women

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.