Uutiset Naisten oikeudet

Naisille ja tytöille halutaan lisää hyötyjä innovaatioista ja teknologiasta

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Tyttöjä tietokoneella
Naiset käyttävät nettiä harvemmin kuin miehet. UN Women haluaa siihen muutoksen. (Kuva: Eric Bridiers / U.S. Mission Geneva / CC BY-ND 2.0 )

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä sen kumppanit ovat muodostaneet uuden yhteenliittymän, jonka tavoitteena on, että teknologia ja innovaatiot hyödyttäisivät enemmän naisia ja tyttöjä.

Mukana on on 22 kumppania, jotka edustavat yksityistä sektoria, kansalaisjärjestöjä sekä akateemisia instituutioita.

”Innovaatioilla ja teknologialla on ennennäkemättömät mahdollisuudet tavoittaa ne, jotka jäävät herkimmin paitsi edistyksen hyödyistä. Ne voivat vapauttaa naiset eristyksistä ja luoda heidän innovatiivisille ideoilleen ja tuotteilleen markkinat. Tämä on tärkeä etu tasa-arvon ja naisten voimaannuttamisen kannalta, mutta se tuo myös laajempia hyötyjä yhteiskunnalle”, sanoo UN Womenin johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka tiedotteessa.

Kaksi vuotta toimivan yhteenliittymän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta erityisesti sellaisista teknologisista innovaatioista, jotka tyydyttävät naisten ja tyttöjen tarpeita. Tavoitteena on myös tunnistaa, mitä esteitä on olemassa naisten ja tyttöjen etenemiselle innovaatio- ja teknologia-alalla sekä yrittäjyydessä, ja puuttua niihin.

Esimerkiksi YK:n televiestintäjärjestö ITU:n mukaan nettiä käyttävien naisten osuus on maailmanlaajuisesti 12 prosenttia alhaisempi kuin miesten. UN Womenin mukaan myös kännykänkäytössä on sukupuolikuilu. Sen sulkeminen lisäisi naisten mahdollisuuksia saada esimerkiksi terveys-, rahoitus- ja koulutuspalveluita sekä loisi myös kännykkäteollisuudelle suuremmat markkinat.

Global Innovation Coalition for Changeksi nimetty liittouma julkistettiin viime viikolla New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Naisten oikeudet genderinformaatioteknologiainternet Suomen UN Women

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.