Naisia kaduilla riisuneet kaupustelijat joutuivat ostajien boikottiin Malawissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisia kaduilla riisuneet kaupustelijat joutuivat ostajien boikottiin Malawissa

Malawin katukauppiaat haluavat voimaan vanhat säännöt jotka kieltävät naisilta housuasut ja minihameet.

Katukauppiaat ovat joutuneet ostajien boikottiin Malawissa. Syynä on se, että kaupustelijat ryhtyivät riisumaan "sopimattomasti pukeutuneita" naisia kaduilla.

Malawissa vallitsi vuoteen 1994 diktatuuri, joka kielsi naisilta housuasut ja minihameet. Katukauppiaat haluavat nyt vanhat säännöt voimaan.

Malawin kaduilta voi ostaa kaikkea sähkölaitteista vaatteisiin ja ruokaan. Viime aikojen talousvaikeudet ovat kuitenkin vaikeuttaneet sekä myyjien että ostajien tilannetta.

Kauppiaat olivat mukana, kun eri puolilla maata puhkesi heinäkuussa mielenosoituksia huonoa hallintoa ja talousvaikeuksia vastaan. Poliisi surmasi ainakin 21 ihmistä ja liki 300 pidätettiin ryöstelyksi riehaantuneissa mellakoissa.

Presidentti kestitsi

Pian sen jälkeen presidentti Bingu wa Mutharika kutsui pari tuhatta kauppiasta illastamaan palatsiinsa ja pyysi heitä lopettamaan protestoinnin. Vastineeksi hän lupasi olla häätämättä myyjiä kaduilta. Elokuussa Mutharika perusti kauppiaille lainarahaston.

Pääkaupungin Lilongwen valtuusto kuitenkin ryhtyi tammikuun alussa paimentamaan kauppiaita kadunkulmista erikseen määrätyille alueille. Myyjät päihittivät heitä häätämään tulleet poliisit, ja tilanteen rauhoittaminen vaati armeijan paikalle.

Kauppiaat palasivat vanhoille paikoilleen ja kävivät pian naisten kimppuun. He väittivät, että presidentti oli lähettänyt heidät puhdistamaan kadut sopimattomasti puetuista naisista.

Naiset boikotoivat

Joyce Ngwira riisuttiin monen muun naisen tavoin alastomaksi.

"Olin säädyllisessä housuasussa, kun ryhmä kauppiaita kävi kimppuuni. Tarvittiin joukko ohikulkijoita pelastamaan minut", Ngwira muistelee.

Riisumisliike levisi nopeasti pääkaupungista muihin isoihin keskuksiin, kuten Blantyreen ja Mzuzuun. Moni nainen on ryhtynyt käyttämään pitkää hametta saadakseen kulkea rauhassa.

Naiset aloittivat myös kauppiaiden boikotoinnin. "Emme suostu palaamaan aikaan, jolloin meiltä puuttui pukeutumisen vapaus", Women in Law -järjestön Malawin osaston johtaja Seodi White sanoo.

Taustalla talous ja homovainot

Naiset protestoivat riisumista vastaan kokouksessa, joka järjestettiin maan suurimmassa kaupungissa Blantyressa tammikuussa. Mukana olivat myös varapresidentti Joyce Banda ja tasa-arvoministeri Reen Kachere.

Bandan mukaan jupakan taustalla ovat talousvaikeudet. "Kärsimystä on niin paljon, että ihmiset purkavat turhautumista toisiinsa", hän arvioi.

Malawin budjetista 40 prosenttia on kehitysavun varassa. Maan kehno ihmisoikeustilanne ja varsinkin homoseksuaalien vainoaminen sai tukijat jäädyttämään apunsa viime vuonna.

Blantyren katukauppiaiden järjestön pääsihteeri Ganizo Makupa valittelee, että naisia riisuvat kollegat ovat ajaneet ammattikunnan entistä ahtaammalle. "Pieni joukko pilaa kaikkien maineen."

MALAWIN FAKTAT:

  • Sisämaavaltio Itä-Afrikassa
  • Asukkaita 15,4 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 73,9 prosenttia
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,7 prosenttia
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 171/187

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia