Naiset tuovat valoa Afrikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset tuovat valoa Afrikkaan

UN Women lähetti kuusi tansanialaiskylän naista Intiaan oppimaan aurinkopaneelien asennusta ja käyttöä.

(IPS) -- Vielä vuosi sitten auringonlasku pimensi koko Chelekenin kylän Etelä-Tansaniassa. Nyt läksyjenluku ja askareet sujuvat illallakin, sillä vähintään 200 kylän taloa saa valoa ja energiaa aurinkopaneelista.

Kolme tansanialaiskylää on nähnyt valon sen ansiosta, että YK:n tasa-arvojärjestö UN Women lähetti kuusi naista – monet heistä lukutaidottomia äitejä tai isoäitejä - Intiaan oppimaan aurinkopaneelien asennusta ja käyttöä.

Koillis-Intian Tiloniassa pidetylle Barefoot Collegen kurssille osallistui naisia myös Etelä-Sudanista, Liberiasta ja Ugandasta. Heistä koulittiin puolessa vuodessa "aurinkoenergian paljasjalkainsinöörejä".

"Toivomme, että tämä toimii esimerkkinä muille naisille, jotka haluavat muuttaa asioita ja vähentää köyhyyttä", sanoo kurssin käynyt Mariam Luwongo Tansanian Nitekelan kylästä.

Aurinkosähkö vaatii tansanialaisperheeltä vajaan yhdeksän euron alkuinvestoinnin, ja loput 27 euroa voi maksaa kuukausierinä viiden vuoden aikana. Summalla saa 20 watin paneelin, pienen akun, kolme lamppua ja kännykän laturin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia