Myanmar vapautti poliittisia vankeja, uudet pidätykset jatkuneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmar vapautti poliittisia vankeja, uudet pidätykset jatkuneet

Samaan aikaan, kun maa ilmoitti perjantaina laajasta vankien vapautuksesta, aktivisti sai vankeustuomion Facebook-postauksesta.

Myanmarin väistyvä hallitus vapautti perjantaina joukon poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maan politiikassa on tapahtunut silti vain vähän muutoksia, sillä toisinajattelijoiden ja aktivistien tukahduttaminen jatkuu yhä.

Tiedot vapautettavien vankien määrästä sekä siitä, moniko heistä oli poliittisia vankeja, vaihtelivat, mutta maa ilmoitti samalla vapauttavansa yhteensä noin sata vankia ja muuttavansa 77:n rangaistukset elinkautisiksi. Se, kuinka moni vapautetuista oli poliittisia vankeja, on epäselvää, mutta esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan joukossa on muun muassa Buddhan loukkaamisesta tuomittu uusiseelantilais-brittiläinen mies sekä rauhanomaisesta protestoinneista pidätettyjä mielenosoittajia.

Vapautuksia varjostaa se, että järjestöjen mukana samana päivänä, jona vapautuksista ilmoitettiin, Myanmarin oikeuslaitos tuomitsi puoleksi vuodeksi vankeuteen Patrick Kum Jaa Leen, jonka väitettiin julkaisseen sotilaskomentajaa loukkaavan kuvan Facebookissa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan myös joulukuussa tuomittiin vankeuteen aktivisti Facebook-viestin takia. Maan vuoden 2007 demokratiamielenosoituksia johtanut buddhalaismunkki U Gambira puolestaan pidätettiin viime viikolla, järjestöjen mukaan poliittisista syistä.

"Päivän tapahtumat summaavat täydellisesti sen, miten Myanmarin viranomaiset antavat yhdellä kädellä ja ottavat pois toisella. -- Tämän päivän kaltaisilla armahduksilla on vain vähän pitkäaikaisia myönteisiä vaikutuksia niin kauan kuin sortotaktiikat, jotka ruokkivat mielivaltaisia pidätyksiä ja aktivistien pidätyksiä, jatkuvat", toteaa Laura Haigh, Amnestyn Myanmarin tutkija.

Järjestö myös muistuttaa, että poliittisia vankeja on yhä telkien takana. Guardian-lehden siteeraaman myanmarilaisen poliittisia vankeja seuraavan AAPP-järjestön mukaan Myanmarin vankiloissa oli joulukuussa 128 poliittista vankia, ja 403 aktivistia odotti oikeudenkäyntiä.

Maan presidentti Thein Sein on aiemmin luvannut vapauttaa kaikki maan mielipidevangit, ja vankeja onkin ajoittain vapautettu. Hänen hallituksensa on väistymässä vallasta, sillä se hävisi marraskuussa maan pitkiin aikoihin ensimmäiset demokraattiset parlamenttivaalit. Voiton vei entisen mielipidevangin Aung San Suu Kyin puolue NLD.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia