Uutiset Myanmarin kehitys

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla
Myanmar on ottanut viime vuosina pieniä askeleita kohti demokratiaa. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo)

Myanmarin johto on ilmoittanut vapauttavansa lähes 8 500 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. 

Vapautuksesta ilmoitti tiistaina maan vasta valitun presidentti Win Myintin toimisto. Hän seurasi samalla vanhaa perinnettä, jossa vapautetaan uudenvuodenpäivänä vankeja.

Vapautukset aloitettiin samana päivänä, ja suurin osa vapautetuista on huumerikollisia, kertoo uutistoimisto Reuters. Poliittisia vankeja on 36. 

Heidän joukossaan on muun muassa etniseen kachin-ryhmään kuuluvat maanviljelijä Lahpai Ga sekä kaksi uskonnollista johtajaa, Dumdaw Nawng Latt ja Langjaw Gam Seng. Heitä syytettiin epämääräisen ”laittomien yhdistysten” lain perusteella kuulumisesta aseistettuun oppositioryhmään, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Aiemmin sotilasjuntan hallitsema Myanmar on siirtynyt viime vuosina asteittain demokratiaan sen jälkeen, kun Nobel-palkitun Aung San Suu Kyin NLD-puolue voitti vaalit vuonna 2015. Maa on viime vuosina vapauttanut satoja poliittisia vankeja, mutta se on edelleen osin yhä sotilaiden hallinnassa ja uudistukset ovat edenneet hitaasti.

Järjestöt muistuttavatkin, että satunnaisten armahdusten sijaan tärkeämpää olisi uusia koko poliittinen järjestelmä.

”Todelliset uudistukset vaativat luopumista sorron arkkitehtuurista ja hallituksen kriitikoiden syyttämisen lopettamisesta”, kirjoittaa HRW:n Aasian osaston asiantuntija Richard Weir

Myanmarissa pidätetään ja syytetään yhä epämääräisten lakien perusteella hallituksen kriitikkoja ja muun muassa toimittajia. Aung San Suu Kyin puolue voisi helposti perua nämä lait, muistuttaa brittiläinen Burma Campaign UK -järjestö. Järjestön mukaan maassa on yhä noin 90 poliittista vankia.

Heidän joukossaan on muun muassa kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa, jotka yrittivät viime syksynä tutkia etnisiin rohingyoihin kohdistunutta joukkomurhaa Myanmarissa. Lähes 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin väkivaltaa.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetkansalaisoikeudetdemokratiahallinto Burma, Myanmar

Lue myös

Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Rohingya-pakolaisia ja heidän asumuksiaan Bangladeshissa

Ihmiskauppiaat ja villieläimet pelottavat rohingya-leirien pakolaislapsia

Rohingyojen pakolaisleireillä Bangladeshissa on vahvistettu 32 lapsikauppatapausta, mutta todellinen määrä voi olla suurempi. Avustusjärjestöjen raportin mukaan leirien lapset pelkäävät sieppauksia eikä moni tyttö uskalla mennä edes vessaan.
Pakolaisleirin asumuksia

Amnesty: Myanmarin armeija ajaa yhä rohingyoja kodeistaan – viimeisin taktiikka on nälkiinnyttäminen

Samaan aikaan, kun Myanmar ja Bangladesh ovat jo sopimassa rohingya-pakolaisten palauttamisesta takaisin Myanmariin, ihmisiä pakenee yhä. Amnestyn selvityksen armeija on estänyt rohingyoja pääsemästä riisipelloilleen, ja ruokapula on saanut monet lähtemään liikkeelle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.