Muodin nurja puoli: Köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Muodin nurja puoli: Köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia

Finnwatchin tuore raportti kertoo Bangladeshin tekstiiliteollisuudessa työskentelevien naisten karuista elinolosuhteista.

Ihmisoikeusloukkaukset, pitkät työpäivät ja toimeentuloon riittämätön palkka ovat arkipäivän todellisuutta kansainvälisille kauppaketjuille vaatteita ompeleville naisille Bangladeshissa, ilmenee Finnwatchin raportista.

Raportissa haastatellut naiset kertoivat ansaitsevansa 21–56 euroa kuukaudessa ja tekevänsä kuusipäiväistä työviikkoa. Alimpia palkkoja tulisikin korottaa nelinkertaisiksi, jotta ansio riittäisi tekstiilityöntekijöiden oikeuksia puolustavan Asia Floor Wage -kampanjan laskemaan arvioon elämiseen riittävästä palkasta Bangladeshissa.

"Yksi tutkimuksen hälyttävimmistä tuloksista on se, että useat naiset joutuvat rahanpuutteen vuoksi elämään myös erillään omista lapsistaan. Tämä loukkaa paitsi naisten, myös lasten oikeuksia", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala toteaa.

Kehnon palkkauksen ohella tekstiilitehtaiden naistyöntekijät kärsivät jatkuvasta väsymyksestä ja taudeista sekä altistuvat pitkillä työmatkoillaan seksuaaliselle häirinnälle. Puutteellinen sanitaatio ja kuukautishygienian ongelmat ovat myös tavallisia.

Tehtaat, joissa naiset työskentelevät, tuottavat vaatteita muun muassa H&M:lle, Zaralle, Wal Martille ja Tescolle. Bangladesh on maailman neljänneksi suurin tekstiilituotteiden viejämaa. Suomeen tuotiin viime vuonna tekstiilejä Bangladeshista sadalla miljoonalla eurolla.

Ei uskottavaa valvontaa

Vartialan mukaan osalla Suomessa toimivista yrityksistä ei ole uskottavaa riskimaita koskevaa vastuuohjeistoa tai tuotanto-olojen valvontaa. Yleisin suomalaisyritysten käyttämä tapa hoitaa vastuukysymyksiä on jäsenyys kansainvälisessä BSCI-vastuuverkostossa.

Vaikka BSCI on hyvä alku, se ei Finnwatchin mukaan vielä riitä poistamaan Bangladeshin tekstiilituotannon ongelmia. Koska maan työlainsäädäntö ei riitä turvaamaan riittävää palkkatasoa, BSCI:n tulisi Vartialan mukaan vaatia yrityksiä maksamaan työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa sekä kiinnittämään huomiota sukupuolisidonnaisiin ongelmiin.

Bangladeshin tekstiiliteollisuuden kasvu on ollut räjähdysmäinen ja tuotantoa on siirtynyt sinne muista Aasian maista, muun muassa Pakistanista. Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ja kehnot työolot ovat yleisiä myös muilla aloilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia