Mugabe on ja pysyy, vaikka oppositio vei moraalisen voiton | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mugabe on ja pysyy, vaikka oppositio vei moraalisen voiton

Zimbabwen oppositio on yli viikon takaisten vaalien moraalinen voittaja, sanovat Suomessa asuvat zimbabwelaiset. Koko vaalisirkuksen päätähdeksi oppositiosta ei kuitenkaan ole – siitä pitää huolen yhä presidenttinä patsasteleva Robert Mugabe. Hänelle sirkus on osa tarkoin harkittua strategiaa, jolla pysyä vallassa.

Percy Mashaire pyörittelee päätään. Silmistä näkee kyllästymisen ja turhautumisen, kun mies puhuu Zimbabwen poliittisesta umpikujasta.

"Presidentti Robert Mugabe pelaa psykologista peliä ja ostaa itselleen aikaa", toimittaja Mashaire sanoo.

Hän viittaa Zimbabwen vaalien jälkeiseen uhkailuun, salailuun ja vihjailuun: presidentinvaalien virallista tulosta ei ole julkistettu vieläkään, yksitoista päivää äänestyksen jälkeen.

Mashairen mukaan Mugabe toimii tarkkaan harkitun suunnitelman mukaan. Ensinnä hän valittaa vaalituloksesta oikeuteen, jossa istuu hänen Zanu-PF-puolueensa vankkumattomia kannattajia ja joka ratkaisee ääntenlaskun hänen edukseen. Toiseksi hän varmistaa vaalien mahdollisen uusintakierroksen voiton pelottelemalla ja terrorisoimalla ihmisiä, eritoten maaseudulla.

Ja kaiken aikaa, melkein huomaamatta, Mugabe istuu edelleen presidenttinä. "Hän on ilkeä nero, evil genious", Mashaire tuhahtaa.

Batsirai Chivhanga on maanmiehensä kanssa yhtä mieltä. Mediatuottaja Chivhangan mukaan Mugabella on kuitenkin hihassaan myös kolmas kortti.

Mugabe voi venyttää vaalitulosten julkistamista niin kauan, että opposition kannattajat turhautuvat ja lähtevät osoittamaan mieltään. Zimbabwen laki kieltää yli neljän ihmisen kokoontumiset, joten jos oppositio hermostuu, Mugabe voi julistaa maahan hätätilan. Ja tehdä sitten – mitä tahansa.

Suoraa puhetta olisi pitänyt uskoa

Mutta miksei Mugabe vain sormeillut äänestyslippuja niin, että olisi voittanut heti ensimmäisellä kierroksella?

Se olisi ollut liian itsestään selvää, Mashaire ja Chivhanga vastaavat. Mugabe on älykäs, ja hän tietää tarvitsevansa vaalisirkusta, jotta voi esittää johtavansa demokratiaa.

"Ei Mugabe ollut menossa minnekään, ja se oli selvää jo ennen vaaleja", Mashaire sanoo.

Hänen mukaansa me emme vain osaa lukea Mugabea. Emme, vaikka kuulisimme suoraa puhetta.

Vaalitilaisuuksissa presidentin kuultiin uhoavan, kuinka oppositiolle annetut äänet ovat "hukkaan heitettyjä". Samoin poliisin ja armeijan johtajat sanoivat suoraan, etteivät aio sallia kenenkään muun kuin Mugaben voittaa. Maailman olisi vain pitänyt uskoa.

Sekä Mashaire että Chivhanga puhuvat Mugabesta henkilökohtaisen kokemuksensa perusteella. Kumpikin oli palavasieluinen Mugaben ja Zanu-PF:n kannattaja Zimbabwen itsenäisyystaistelusta aina 1980-luvun puoliväliin ja itsenäisen maan ensimmäisiin vaaleihin.

Silloin Mugabesta saattoi alkaa lukea ankean tulevaisuuden ennusmerkkejä: vapaustaistelija turvasi voittonsa väkivallalla.

"Hän oli sankarini, ihan totta. Enää hänellä ei ole ideologiaa, vaan hän pyörittää mafiaa", Mashaire luonnehtii.

Maa on pelkkää politiikkaa

Uhoamisen lisäksi Mugabe on hämmästyttävän hyvä puhumaan ihmisiä ympäri ja kääntämään asioita päälaelleen, Mashaire ja Chivhanga muistuttavat.

Tällä keinolla entinen vapaustaistelija on tehnyt maansa valkoisista maanviljelijöistä poliittisen syötin, jolla houkutella kannatusta aina, kun jokin näyttää menevän vikaan.

"Maakysymyksessä ei ole koskaan ollut kyse maasta, vaan politiikasta", Mashaire toteaa ykskantaan.

Selitys kuuluu näin: Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta, kun Britannia ja Zimbabwen maanviljelijät kannattivat Mugaben puoluetta, Mugabe ei sallinut mustien vallata valkoisten tiloja.

Mutta kun Britannia ja maanviljelijät kääntyivät opposition kannalle, Mugabe usutti kannattajansa valkoisten tilojen kimppuun. Hän vetosi kansan isänmaallisuuteen ja selitti, että maa kuuluu mustille.

Ja mitä Mugabe tekee nyt, kun Britannia ja muu Pohjoinen vaativat Zimbabwea julkistamaan vaalituloksen? Sekoittaa vaatimukset maakysymykseen, Mashaire sanoo.

Äkkiä näyttääkin siltä, kuin britit olisivat kaappaamassa zimbabwelaisten maita, ryntäämässä sirkustelttaan sivuovesta.

Oppositio voitti, tavallaan

Jääkö oppositiolle tirehtööri Mugaben vaalisirkuksessa sitten pelkän surullisen klovnin rooli? Mashairen päänpudistelu vaihtuu varovaisiksi nyökkäyksiksi.

Oppositiolla ei Mashairen mukaan ole paljon vaihtoehtoja, vaikka Morgan Tsvangirain johtama Movement For Democratic Change voittikin yli puolet parlamenttipaikoista. Käytännössä oppositio voi turvautua vain oikeusistuinten apuun, jos siihenkään.

Yhtä Mugabe ei oppositiolta kuitenkaan saa, Mashaire ja Chivhanga sanovat. Se on moraalinen pääoma.

"Tämän psykologisen sodan oppositio on jo voittanut", Chivhanga sanoo.

Mugabe on paljastanut nerokkaan ilkeytensä, ja suurin osa zimbabwelaisista on kääntänyt hänelle selkänsä. Nyt mikä tahansa on parempi kuin Mugabe.

Zimbabwen tilanteesta voi lukea lisää muun muassa blogeista ja . Sokwanele-kansalaisryhmän sivuilla on myös , joka seuraa vaalien jälkeisen tilanteen kehittymistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia