Mosambikista paetaan väkivaltaisuuksia kiihtyvää vauhtia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mosambikista paetaan väkivaltaisuuksia kiihtyvää vauhtia

Malawissa avataan edellisen sisällissodan aikainen pakolaisleiri mosambikilaisia varten.

Jo noin 11 500 mosambikilaista on lähtenyt pakolaiseksi naapurimaa Malawiin joulukuun puolivälin jälkeen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR kertoi viime viikolla, että poliittista väkivaltaa pakenevia pakolaisia saapuu lisää noin 250 päivässä. Malawin hallitus on päättänyt avata uudestaan Mosambikin vuonna 1992 päättyneen sisällissodan aikaisen Luwanin pakolaisleirin.

UNHCR:n mukaan Malawiin on saapunut viimeisen kuukauden aikana yhä enemmän pakolaisia.

Mosambikissa vastakkain ovat hallituspuolue Frelimo ja opposition Renamo, jotka olivat vastapuolina myös vuosien 1977–1992 sisällissodassa. Tilanne on kiristynyt uudelleen Renamon hävittyä vuoden 2014 vaalit ja johtanut väkivaltaisuuksiin osissa maata. Pakolaiset ovat kertoneet paenneensa hyökkäyksiä kyliinsä.

Renamon johtaja Afonso Dhlakama on ilmoittanut puolueen pyrkivän ottamaan haltuunsa ne maan keski- ja pohjoisosien maakunnat, joissa puolue sai enemmistön vuoden 2014 presidentinvaaleissa. Renamo on myös ilmoittanut joutuneensa hallituksen hyökkäyksien kohteeksi. Sen mukaan hallitus on kidnapannut ja murhannut sen paikallistason edustajia.

Uutistoimisto AFP kertoi viime viikolla, että Mosambikin hallitus on joutunut ottamaan käyttöön aseistetut saattueet pohjoisesta etelään kulkevalla EN1-valtatiellä, jossa Renamon asemiehet ovat hyökänneet ajoneuvojen kimppuun. Myös Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista kyseisellä valtatiellä tietyillä tieosuuksilla. Hallituksen puhemies Inacio Dina on kuitenkin kiistänyt maan olevan sotatilassa.

Konflikteihin erikoistunut ajatushautomo International Crisis Group nosti Mosambikin maaliskuun alussa "heikkenevän tilanteen" ryhmään. Tämä merkitsee ICG:n uskovan väkivallan jatkuvan tai pahenevan lähitulevaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia