Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle. (Kuva: Aaron Yoo / CC BY-ND 2.0)

YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on julkaissut kännykkäsovelluksen, jonka tarkoituksena on tehdä Afrikan sarven ja Itä-Afrikan siirtolaisten matkoista turvallisempia.

MigApp-niminen sovellus tarjoaa tietoa esimerkiksi viisumeista, IOM:n palveluista, terveys- ja matkustussäännöksistä ja ihmiskaupan vastaisesta työstä sekä varoittaa konfliktista ja luonnonkatastrofeista. Sen avulla siirtolaiset voivat myös kertoa läheisilleen sijainnistaan.

”Kehitimme sovelluksen auttaaksemme siirtolaisia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siirtolaisuusprosessin aikana. Paperiton ja turvaton siirtolaisuus johtuu usein siitä, ettei tiedetä prosessiin liittyvistä riskeistä”, sanoo projektin johtaja Alex Dougan tiedotteessa.

Itä-Afrikan maista lähdetään sankoin joukoin siirtolaiseksi kuivuuden, poliittisen epävakauden ja talousongelmien vuoksi. Osa siirtolaisista liikkuu alueen sisällä, osa sen ulkopuolella.

Sovellus on otettu käyttöön Burundissa, Keniassa, Ugandassa, Tansaniassa, Etiopiassa, Ruandassa, Djiboutissa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Kaikissa niissä mobiilipalveluiden käyttö on yleistä.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuussoveltava teknologiainformaatioteknologia Itä-Afrikka

Lue myös

Miehet rakentavat tietä pakolaisleirillä Bangladeshisssa.

Tulvat uhkaavat rohingya-pakolaisia

Yli puoli miljoonaa Myanmarista paennutta rohingya-muslimia uhkaavat hirmumyrskyt ja monsuunisateet Bangladeshissa. Nopeasti kokoon kyhätyillä pakolaisleireillä turvallisuus on erityisen uhattu.
Maan sisäisiä pakolaisia Etiopiassa

Muuttoliike Afrikasta jatkuu vääjäämättä

Eurooppa ei voi välttyä maahanmuutolta, joten on ratkaistava, miten siitä saadaan taloudellisesti kannattavaa ja sosiaalisesti kestävää. Pitkällä aikavälillä siirtolaisista on lähes aina taloudellista hyötyä isäntämaalle, kirjoittavat tutkijat Masood Ahmed ja Kate Gough.
Katunäkymä ja ihmisiä Nicaraguassa

Nicaragua torjuu siirtolaisia kovin ottein

Nicaragua on kiristänyt rajavalvontaa ja jopa kieltänyt kansalaisiltaan läpikulkumatkalla olevien auttamisen. Arvostelijat kummeksuvat maan politiikkaa, koska yli kymmenesosa sen omastakin väestöstä asuu ulkomailla.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.