Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle. (Kuva: Aaron Yoo / CC BY-ND 2.0)

YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on julkaissut kännykkäsovelluksen, jonka tarkoituksena on tehdä Afrikan sarven ja Itä-Afrikan siirtolaisten matkoista turvallisempia.

MigApp-niminen sovellus tarjoaa tietoa esimerkiksi viisumeista, IOM:n palveluista, terveys- ja matkustussäännöksistä ja ihmiskaupan vastaisesta työstä sekä varoittaa konfliktista ja luonnonkatastrofeista. Sen avulla siirtolaiset voivat myös kertoa läheisilleen sijainnistaan.

”Kehitimme sovelluksen auttaaksemme siirtolaisia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siirtolaisuusprosessin aikana. Paperiton ja turvaton siirtolaisuus johtuu usein siitä, ettei tiedetä prosessiin liittyvistä riskeistä”, sanoo projektin johtaja Alex Dougan tiedotteessa.

Itä-Afrikan maista lähdetään sankoin joukoin siirtolaiseksi kuivuuden, poliittisen epävakauden ja talousongelmien vuoksi. Osa siirtolaisista liikkuu alueen sisällä, osa sen ulkopuolella.

Sovellus on otettu käyttöön Burundissa, Keniassa, Ugandassa, Tansaniassa, Etiopiassa, Ruandassa, Djiboutissa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Kaikissa niissä mobiilipalveluiden käyttö on yleistä.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuussoveltava teknologiainformaatioteknologia Itä-Afrikka

Lue myös

Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.
Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.
Ihmisiä luennolla

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.